Een kop van 8 januari: ‘Optimisme handelsbesprekingen VS en China doet markten opveren.’ Op 12 februari lezen we: ‘Europese beurzen omhoog door optimisme over handelsakkoord.’ Op 15 februari: ‘Optimisme over handelsakkoord doet Amerikaanse beurzen stijgen.’ 4 maart: ‘AEX hoger door hoop handelsdeal.’
Ik geef gelijk toe dat ik deze lijst geheel willekeurig bij elkaar gegoogled heb, maar ik neem aan dat het beeld iedereen wel enigszins bekend voorkomt. Die handelsoorlog tussen de VS en China mag dan door velen als een stap in de verkeerde richting getypeerd zijn, het handelsakkoord dat er potentieel, misschien, wellicht, nu toch bijna aan zit te komen lijkt een moneymaker van formaat. The gift that keeps on giving. De MSCI All Country index gemeten in euro’s sloot vorige week slechts 2% verwijderd van de all-time high die het vorig jaar begin oktober aantikte.
Expres de deadline gemist?
Je gaat bijna vermoeden dat Trump de deadline van 1 maart expres heeft gemist, om zo nog wat extra koerswinsten op de borden te toveren. Nog even volhouden en we zijn beter af met een handelsakkoord dan met de situatie die we hadden voordat Trump tarieven op Chinese goederen introduceerde!
Geloof ik hier zelf in? Nee. Mocht de beurs de top van vorig jaar weten te overtreffen, dan is het akkoord slechts één van de vele factoren die hier aan bijgedragen heeft. Zo verwachtten we vorig jaar oktober nog drie renteverhogingen van de Fed in 2019 (nu nul), was er nog geen sprake van nieuwe stimuleringsmaatregelen door de Chinese autoriteiten, stond de euro 2% hoger, hadden de Republikeinen nog een meerderheid in het Congres en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Al deze factoren hebben een impact gehad op het verloop van de wereldwijde beurzen, al helemaal als we deze in euro’s uitdrukken. Wie denkt dat je kunt vaststellen hoeveel verlies/winst het handelsconflict op de beurs heeft opgeleverd, wens ik veel sterkte.
Verklaring voor alles
Neemt niet weg dat dat handelsakkoord frappant vaak opduikt als de beurs weer eens hoger sluit. Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. De eerste is dat het handelsakkoord momenteel de gratis joker is die iedereen uit de kast kan trekken om een positieve koersbeweging te verklaren. Stijgt de beurs zonder aantoonbare reden, dan klinkt ‘positief sentiment rond het handelsconflict’ wel als realistische verklaring, toch?
De tweede is dat de beurs toch écht elke keer opveert op nieuws van een bijna-akkoord. Erg waarschijnlijk lijkt het me niet, maar theoretisch is het in elk geval niet uit te sluiten. Mocht deze tweede optie correct zijn, dan lijkt me dit overigens een typisch gevalletje van Buy the rumour, sell the fact. Of, in goed Nederlands, het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.
(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 6 maart 2019)