Campingrally

De hoogste slotstand sinds juli 2001! Ik geef gelijk toe dat ik door mijn vakantie niet alle ontwikkelingen op de financiële markten even nauwgezet meekrijg, maar dat de AEX de afgelopen week de hoogste slotstand sinds juli 2001 bereikte, kon ik zelfs op mijn vakantiebestemming moeilijk missen.

Het gonsde op de camping. De Nederlandse buurman met de grote camper was de eerste die het me vertelde, bij het washok hoorde ik twee dames praten over ‘het weerstandniveau van 2007 dat eindelijk gesneuveld was’ en er was zelfs iemand die naar het dorp ging om een Telegraaf te gaan kopen. Je weet wel, zo’n echte, van papier.

Dat hij onverrichter zaken terugkwam kon de pret niet drukken, want tegen die tijd waren alle Hollanders bij elkaar op de borrel om dit heuglijke feit te vieren. Felicitaties, jaloerse blikken van de Belgen en tegen het einde van de avond klonk er een zacht ‘oh wat zijn die Duitsers stil’ uit de monden van enkele benevelde oude heren.

‘Dat de AEX zo’n beetje als enige rond het niveau van 2007 handelt, is geen al te overtuigend signaal’

 

De dames van het gesneuvelde weersatndsniveau 

Want laten we wel wezen: de Nederlandse beurs doet het dit jaar wonderwel. Als we de Mickey Mouse-beurzen van Portugal, Finland en Noorwegen even buiten beschouwing laten — en daar hadden we op de camping in elk geval geen enkel probleem mee — staat Nederland met een koerswinst van 5% doodleuk op de eerste plek dit jaar. En — zo meldden de dames van het gesneuvelde weerstandsniveau — op dit moment staat niets een klassieke campingrally nog in de weg.

Nou heb ik in in een grijs verleden eens een cursus technisch analyse gedaan — ik mag me van branchevereniging IFTA zelfs een Certified Financial Technician noemen — en als gevolg heb ik zo mijn bedenkingen.

Om te beginnen bestaat het weerstandsniveau van 2007 slechts in de wereld van de prijsindex, niet in die van de echte beleggers waar het om het totale rendement draait. Kijken we naar de herbeleggingsindex, iets dat men met de Duitse DAX standaard doet, dan is dat weerstandsniveau van 2007 al in 2015 en definitief in 2016 doorbroken.

Maar zelfs als we in de wereld van prijsindices blijven hangen, dan nog stelt de vierde regel van de Dow Theory dat indices elkaar moeten bevestigen om van een trend te kunnen spreken. Dat de AEX zo’n beetje als enige Europese beurs rond dat niveau van 2007 handelt, sterker nog, zo’n beetje de enige Europese beurs is die op het hoogste niveau van het jaar staat, geeft aan dat er absoluut geen sprake is van een al te overtuigend signaal.

 

Feestvreugde

Overigens heb ik de feestvreugde niet vergald met deze bespiegelingen. Vrolijk hebben we met zijn allen getoast op de komende campingrally! Ik hoop alleen wel dat er niemand op de camping een abonnement op het FD heeft…

 

Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 30 juli 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s