Ik werd laatst gebeld door een dame van een niet nader te duiden internationaal nieuwsbureau, om commentaar te geven op de ontwikkelingen op de financiële markten. Dit soort gesprekken hebben doorgaans een groot ‘leading the witness’-gehalte. De interviewer is voornamelijk op zoek naar een quote om een reeds gekozen verhaallijn kracht bij te zetten, en zit eigenlijk helemaal niet te wachten op een persoonlijk commentaar. De openingsvraag was in dit geval of ik ook niet vond dat de verliezen in de aandelenmarkten het gevolg waren van zorgen dat de Amerikaanse kapitaalmarktrente boven de 3% dreigde uit te komen, waarop mijn antwoord simpelweg ‘ja’ had moeten zijn.
Helaas week ik van het script af door te vragen over welke verliezen ze het eigenlijk had, want de Europese aandelenmarkten lagen er de afgelopen weken juist opmerkelijk sterk en opvallend rustig bij. Na wat geklik aan de andere kant van de lijn kwam de dame in kwestie enigszins verbaasd tot de conclusie dat ik gelijk had. Amerikaanse aandelen lagen onder druk, in Europa was er niets aan de hand.
‘Europese aandelen doen het dit jaar beter dan Amerikaanse. Een beetje verrassend is dat wel’
Deze trend is niet slechts van de laatste week. Sinds 6 maart zijn de Europese beurzen ruim 6% in waarde gestegen, waar de Amerikaans beurs per saldo juist licht verloor. Sterker nog, ondanks de aanhoudende kracht van de techsector — de Nasdaq staat dit jaar als een van de weinige beurzen in de plus — heeft Europa het dit jaar per saldo beter gedaan dan de VS.
Een beetje verrassend lijkt het wel, die kracht van Europese aandelen. De macro-economische cijfers van de afgelopen maand wijzen tenslotte op een duidelijke verzwakking van de Europese conjunctuur, waar Amerika juist aan de bovenkant verrast. Ook ten aanzien van bedrijfsresultaten laat Amerika Europa momenteel ver achter zich. Dankzij de belastingverlaging belooft het eerste kwartaal een recordwinstgroei op te leveren. Is het dan toch die kapitaalmarktrente die de Amerikaanse beurs parten speelt?
Europese aandelen zijn koopwaardig vanuit Amerikaans perspectief
Er is nog een andere potentiële verklaring voor de relatieve kracht van Europese aandelen. Zoals ik hier twee weken geleden al schreef heeft de gestegen korte rente in de VS tot gevolg dat het voor Amerikanen momenteel lucratief is om in Europese obligaties te beleggen. De Duitse kapitaalmarktrente is weliswaar laag (0,6%), maar het afdekken van het valutarisico levert de Amerikanen momenteel een premie van rond de 3% op, waarmee een jaarlijks rendement van 3,6% kan worden behaald.
Dat geldt echter niet alleen voor obligaties, maar net zo goed voor aandelen. Uitgaande van de huidige 3% valutapremie en een dividendrendement van 3,4% (Euro Stoxx) kun je als Amerikaanse belegger dus momenteel een ‘vast’ startrendement van 6,4% aanboren, geschoond van valutafluctuaties.
6,4%. Als Amerikaans pensioenfonds zou ik het wel weten.
(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 30 april)