The SUV van Trump

Als we de alarmerende headlines even vergeten, heeft de komst van Trump voornamelijk tot een verscherping van de internationale pikorde geleid. Trump, als CEO, weet dat het bij onderhandelingen uiteindelijk gaat om wie de sterkste kaarten in handen heeft en niet zo zeer wie het morele gelijk aan zijn zijde heeft. Het is America First en iedereen die in een zwakke positie zit, kan verwachten dat Trump dat ten volle gaat uitbuiten. Hij speelt een chicken game, waarbij hij zelf aan het stuur van een zwaar gepantserde SUV de eerste maanden van zijn presidentschap gebruikt om de weg schoon te vegen van tegenliggers. De keuze voor het tegenliggende verkeer is hierbij simpel: ramkoers of uitwijken. Mexico ligt op ramkoers en is daarmee gedoemd om gebutst en gehavend in de berm te belanden. Het VK daarentegen heeft gekozen uit te wijken, om als mak lammetje de slipstream van de Trumpmobiel op te zoeken. Met Brexit voor de deur zijn de kaarten van Theresa May uiterst zwak. Als ze denkt dat ze daarmee een betere deal gaat krijgen bij Trump, heeft ze het overigens volledig bij het verkeerde eind, maar dat zal ze snel genoeg ondervinden.

Aanhangwagentje

Wie zal de volgende zijn waar Trump op afkoerst? Trump heeft zijn ogen op Rusland, China en de Eurozone gericht, waarbij ik het gevoel krijg dat wij wel eens als volgende aan de beurt kunnen zijn. Met wij bedoel ik daarmee uiteraard niet Nederland – wij vervullen in dit spel slechts de rol van insect die moet trachten de voorruit te ontwijken. Nee, wij, de Eurozone. Op zich lijkt dat niet echt logisch: met Merkel achter het stuur van een solide Mercedes koerst Trump immers niet op weerloos slachtoffer af. Zelfs de SUV van Trump zou niet ongeschonden uit een frontale botsing met de Mercedes komen. Trump zou Trump echter niet zijn als hij zijn oog niet al lang had laten vallen op de aftandse aanhanger die achter de Mercedes bungelt: de rest van de Eurozone. Waarom een botsing riskeren als je de aanhangwagen kan laten scharen en zo Duitsland van de weg kunt krijgen?

Veel hoeft hij daar niet voor te doen. Deze maandag komt het IMF bijeen om een besluit te nemen over nieuwe financiële steun aan Griekenland. Trump is weliswaar niet de baas van het IMF, maar wel de grootaandeelhouder. Bij het IMF is er sowieso de nodige twijfel over verdere steun, maar wat als ze Trump in een ronkende SUV op zich af zien rijden? Uitwijken, lijkt me. Wat denkt u: gaat de Eurozone Griekenland dan eenzijdig steunen, met verkiezingen in verschiet?

De aanhangwagen zwabbert vervaarlijk, het wachten is nu op de klap.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 6 februari 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s