Marktmanipulatie China

China is het land van de overtreffende trap. Of je het nou hebt over groei of bijvoorbeeld de cementconsumptie per hoofd van de bevolking, er is geen land dat eraan kan tippen. De lijst van records is even lang als opmerkelijk. En daar zijn de afgelopen maanden weer twee respectabele records bijgekomen.

De eerste is die van de opmars van de binnenlandse aandelenbeurzen. Zo steeg de Shanghai Composite in de periode van januari 2014 tot en met medio juni 2015 met 150%, waar de iets minder bekende Shenzhen Composite een stijging van 200% liet zien. Nu hebben we dit soort koerssprongen wel vaker bij beurzen van opkomende landen gezien, maar het belangrijke verschil hier is dat het niet om Mickey Mouse-beurzen gaat.

Bij elkaar opgeteld doorbrak de marktkapitalisatie van de twee Chinese beurzen eind mei de USD 10 biljoen grens, een slordige twintig keer de omvang van de AEX. En hier hebben we het eerste record: nog nooit is er over een periode van achttien maanden in absolute termen zoveel vermogenswinst geboekt. Zelfs de legendarische opmars van de Nasdaq in 1998-2000 leverde, gemeten in dollars, minder vermogenswinst op. Het is niet voor niets dat ik Chinese aandelen eind april nog tipte als zeepbeltoppertje van het moment.

Het tweede record mag er ook zijn: sinds medio juni zijn de beide Chinese beurzen met meer dan 25% in waarde gedaald. Van een bullmarkt naar een bearmarkt in minder dan drie handelsweken: ook dat is bij mijn weten nog nooit eerder voorgekomen voor beurzen van deze omvang.

Destructieve zeepbellen
Nu weten we allemaal hoe destructief een zeepbel kan zijn, dus het zal niet als een verrassing komen dat de Chinese autoriteiten de koersdaling met de nodige zorg aanschouwen. De rente is inmiddels verlaagd en de regels ten aanzien van het verkrijgen van krediet zijn versoepeld, maar echt effectief is dat tot nu toe niet gebleken. En dus grijpen ze daar terug naar het middel dat we de afgelopen vijftien jaar wel vaker hebben zien langskomen: ze starten een onderzoek naar marktmanipulatie.

De armoede van dit argument kent in mijn ogen geen weerga. Dat de beurs omhoog is gedreven door een ongebreidelde groei van particuliere Chinese specula… eh beleggers, daar kan het niet aan liggen. Dat Chinese aandelen op het hoogtepunt een kleine 30% duurder waren dan aandelen elders in de wereld, dat is slechts bijzaak. Het zijn die non-believers, die short sellers die dit alles veroorzaakt hebben!

Het blijft vreemd. Koop je aandelen (met geleend geld nog wel) in de hoop dat ze omhooggaan, dan ben je een belegger, verkoop je ze, dan ben je een speculant. En speculanten, daar moeten ze niets van hebben. Hier niet, maar in China al helemaal niet.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van woensdag 8 juli)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s