De grote vraag voor 2015

http://blogs.ft.com/gavyndavies/2014/12/08/the-feds-plan-to-normalise-interest-rates/

Wie heeft er gelijk: de Fed, of de markt? Het antwoord op die vraag zal het verloop van de financiële markten voor een belangrijk deel bepalen.

De grafiek die ik vandaag onder de loep neem verdient enige uitleg. De blauwe lijn van 2007 tot 2014 is op zich simpel: die laat het verloop van de Federal Reserve Rate zien, het rentetarief waarmee de centrale bank van de VS haar monetaire beleid bepaalt. Het patroon zal inmiddels bekend zijn: in 2009 werd dit tarief richting het nulpunt verlaagd (‘tussen 0 en 0,25%’ om precies te zijn) en is daar vervolgens zes jaar gebleven.

Komen we bij 2015, dan wordt het spannender. De verwachting is namelijk dat de 2015 het jaar wordt dat de Federal Reserve de korte rente eindelijk weer eens gaan verhogen. Nou heb ik hier al eens eerder laten zien dat de markt eigenlijk altijd verwacht dat de korte rente zal gaan stijgen, is het deze keer ernst. De Amerikaanse economie groeit de laatste kwartalen goed, de werkloosheid is gestaag gedaald en hoewel inflatie nog steeds geen probleem is, lijkt een korte rente van nul procent bij een nominale groei van 5% toch wat aan de lage kant.

Dat de rente omhoog gaat, daar bestaat dus niet zozeer twijfel over. De grote vraag – de vraag die ik zelfs tot De Grote Vraag van 2015 durf uit te roepen – is met welk tempo die renteverhoging gaat plaatsvinden. Daarover lopen de meningen uiteen. Het rode lijntje laat hierbij zien hoe de markt daar over denkt. Niet analisten, maar echt de markt, want dit zijn prijzen waarop gehandeld kan worden. Zoals ik al eens eerder gemeld heb, vindt er in Amerika handel plaats in een contract (de Federal Funds Future) waar de afrekening plaatsvindt op de hoogte van het beleidstarief van de Fed. Dit is een liquide markt, met voldoende handel om de prijs die tot stand komt als een geloofwaardige marktprijs te zien.

Dan de groene lijn en dat groene gebied. Die geven de schattingen van de Fed zelf weer. Zoals wellicht bekend, geven de verschillende leden van de Fed op gezette tijden hun schattingen af over wat ze verwachten ten aanzien van groei, inflatie en zelfs het niveau van de korte rente. Gegeven dat er nogal wat verschil bestaat tussen de economische ontwikkelingen in bijvoorbeeld North Dakota (schaliegas) of NewYork is het niet vreemd dat er nogal wat verschil in de schattingen van de verschillende leden van de Fed bestaan. Het gemiddelde, of strikt genomen, het mediane niveau van die renteschatting wordt weergegeven door de groene lijn.

4woJo5Oi-dNEPMHwsEK_0e89kERtPX6UGvtYUSnPIL-rBxXnKibEex946jwgm7ejyC6dI_oLP5Pn1QfJ4IHdaKdHxtSJ4gIp3z4jox_CSTwTtBUg186H7FZS5DCoi78SfYU6_KmPAEM
http://www.bea.gov/newsreleases/regional/gdp_state/gsp_newsrelease.htm

Wie heeft er gelijk?
Wat blijkt: de markt verwacht veel minder renteverhogingen dan de Fed zelf voorspelt. Op zich is dat nogal opmerkelijk: het instituut dat zelf bepaalt wat de rente gaat worden, wordt door de markt niet geloofd. Op zich kunnen daar allerlei redenen voor zijn. Zo kan de markt somberder zijn qua groeiverwachtingen, heeft de Fed er baat bij om niet te somber te klinken en kan de Fed A zeggen maar uiteraard uiteindelijk B doen, enzovoorts.

Iedereen mag zelf bedenken welk pad er uiteindelijk gekozen wordt, maar voor mij is het wel duidelijk dat het nogal uitmaakt welk van de twee uitkomsten er uiteindelijk op de borden komt te staan. Hierbij maak ik me overigens minder zorgen voor de aandelenmarkt dan voor de obligatiemarkt. Als geschiedenis ons iets kan leren (zie onderstaande tabel), dan lijkt het te zijn dat renteverhogingen harder aankomen bij de obligatiemarkt dan bij aandelen. Dit geldt zeker als je bedenkt dat de buffer (de huidige Amerikaanse kapitaalmarktrente staat op 2,15%) momenteel al heel erg laag is…
mWqZMz1KK2I5K7qOuWFvuGoyS2SHH0YGXOd4HijGo0I9NoR76aaIO6h_NMpS2wEqF71263bsTid91CGjT8iCiWqJt8R_XpAsVbbZJyyD7ab8X0tdglwSFOfkugaAzYcIgLJbBHyLiI0
http://awealthofcommonsense.com/happens-stocks-bonds-fed-raises-rates/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s