Balletje, balletje…

De wereld is momenteel in de ban van ballen. Zelfs de financiële wereld deed gisteren even mee, zij het dat de actie daar op balgebied niet al te spectaculair was.

Ik denk dat de actie van de Fed het beste door Justin Wolfers (@justinwolfers) verwoord werd. “Big policy change in the dots. A clear shift from a clown on a unicycle, to a giraffe hopping on one leg” Hierbij verwees hij naar deze grafiek:

foIegL48lJ0LpAZ3ea_rnFa9UF2teHCzcc0pIkLZhmiA7_KhkR_uWq2g4RNHPt8gKteUdEyyyky7SU8aB9wrNswfKwwQYVyivM_XOtGfXtYsGlIw5FydsyUM7bY28LjjZtz8fs7FCDU

Als u er geen clown of giraffe in herkent, vrees niet: Wolfers bedoelde het uiteraard spottend. Wat laat deze grafiek (en de eerdere grafiek) nu precies zien? Elk balletje geeft een schatting weer van één van de leden van de FOMC vergadering, het beleidsbepalende orgaan van de Amerikaanse centrale bank, ook wel bekend als de Fed. De eerste grafiek kijkt hierbij specifiek naar de schattingen die de 16 leden individueel hebben afgegeven ten aanzien van het niveau van de korte rente aan het einde van 2014, 2015 en 2016. De tweede grafiek (die van Wolfers, waar de as is weggevallen), laat zien wederom de balletjes zien voor de rente eind 2016, maar dan hoe ze zijn verschoven ten opzichte van wat de Fed-leden 3 maanden geleden dachten. Van een clown naar een giraffe dus. Oftewel: lekker belangrijk.

De echte Fed-watchers legden elk balletje op de pijnbank en kwamen tot het oordeel dat:

  1. de Fed wat minder positief was over de korte termijn groei (voornamelijk als gevolg van het zwakke eerste kwartaal, overigens)
  2. dat de inflatieverwachting voor 2014 iets verhoogd was (eveneens onder invloed van de cijfers die inmiddels gepubliceerd zijn)
  3. dat de Fed wat minder positief was over de lange termijn groei (verlaagd met – schrik niet – maar liefst 0,1%-punt)

Juist het feit dat er zo weinig veranderde was de boodschap waar de financiële markten op zaten te wachten. Alles blijft nog even bij het oude? Mooi! De S&P500 sloot de dag op een nieuwe all-time high en de Amerikaanse kapitaalmarktrente daalde met 6 basispunten.

Fed – Financiele markten: 0 – 1

One thought on “Balletje, balletje…

  1. Pingback: De grote vraag voor 2015 | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s