Aandelen zijn niet zonder risco’s (duh)

http://www.businessinsider.com/most-important-risk-to-equity-investors-2014-10

Was ik vorige week positief over de lange termijn vooruitzichten voor aandelen ten opzichte van obligaties, vandaag dan toch ook nog wat aandacht voor de risico’s. Ter compensatie.

En daar kunnen we kort over zijn: die risico’s zijn best wel hoog. Wellicht is dat wat verrassend, na die bijdrage van vorige week, maar dat komt omdat er in die bijdrage alleen maar gekeken werd naar de S&P500. En je kunt veel aanmerken over hoe de Amerikaanse economie is opgebouwd of de manier waarop de samenleving is ingericht, maar op de lange termijn blijkt Amerika garant te staan voor superieure resultaten op de beurs. Dat de Amerikaanse S&P500 momenteel op de rand van een nieuwe all-time high handelt, terwijl de AEX nog meer dan 40% te gaan heeft om dat doel te bereiken, is wat dat betreft exemplarisch.

Wat deze grafiek laat zien is het maximale verlies dat je had kunnen lopen door in de weergegeven indices te beleggen. Wie zo ongelukkig was om precies in december 1989 de Nikkei te kopen, had in de twintig jaar die volgden een negatief rendement van 80% behaald. Let wel, we kijken hier naar de prijsontwikkeling waarbij geen rekening wordt gehouden met uitgekeerde dividenden. Uiteraard ligt het verlies dan iets lager. Overigens kom ik bij mijn eigen berekening op een verlies van 82% uit, maar die laatste twee procent geef ik jullie cadeau.

Uit de grafiek blijkt dat de Griekse teloorgang (vooralsnog?) de sterkste is geweest: vanaf de piek in 1999 tot aan het dal van 2012 werd maar liefst 92% aan waarde ingeleverd… Het verlies is inmiddels tot 86% teruggebracht.

Maar we kunnen het nog een stapje erger maken, uiteraard. Bovenstaande grafiek geeft het maximale verlies van relatief brede aandelenindices weer, maar als je naar specifieke aandelen kijkt, lopen de maximale verliezen nog wat verder op. Voor zes spraakmakende aandelen zien die maximale verliezen er als volgt uit, gerangschikt naar maximaal verlies:

862ATGNEuN2ArQbF_QVXh6eMg2mpUXarISYh93DJrEXgEPKEFPXb5AySCYGG8LfnqAyl20piQXSnuZw8lNNGcMipRUxGInAkNx9Lnh9FYVcHGOKr8GcyQ2vf-A6BQdedcgOcBJSVLJY

Inderdaad: in de afronding komt het voor alle aandelen op 100% neer. Als belegger in Baan kwam je er het beste vanaf, want daar bleef de teller uiteindelijk op -99,4% staan. Toch had je beter in Getronics kunnen beleggen, aangezien dat bedrijf uiteindelijk nog uit de dood wist op te staan. Het maximale verlies van 99,7% werd uiteindelijk nog teruggebracht tot -97%, voordat het bedrijf door KPN werd overgenomen.

Al met al geeft het aan dat beleggen in aandelen niet zonder risico is. En al helemaal niet als je naar individuele aandelen gaat kijken…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s