Groot, groter, groots…

http://qz.com/252753/norways-gargantuan-sovereign-wealth-fund-by-the-numbers/

Ik heb hier al eens iets over het grootste pensioenfonds ter wereld geschreven, het Japanse GPIF. Vandaag aandacht voor de onstuitbare opkomst voor nummer twee van de wereld: het Noorse pensioenfonds.

Statens pensjonsfond
Om even met het saaie stuk te beginnen: hoe heet die Noorse pensioenreus nou eigenlijk? In Noorwegen staat het fonds bekend onder de naam Statens pensjonsfond – Utland (‘Staatspensioenfonds buitenland’), in het Engels spreekt men van the government pension fund, of the Norwegian sovereign wealth fund, maar soms houdt men het gewoon op the oil fund. Eigenlijk gaat het hierbij om twee pensioenfondsen: het pensioenfonds dat met de beleggingsportefeuille in Noorwegen belast is (Statens pensjonsfond Norge) is echter een mug bij vergeleken de kolos die zich op de rest van de wereld richt. Ik houd het hier voor het gemak maar op het Noorse pensioenfonds.

Hoe groot deze kolos is en hoe snel hij eigenlijk gegroeid is, wordt in bovenstaande grafiek keurig in beeld gebracht. In 1998 was het nog een relatief kleine speler, met een vermogen die vergelijkbaar was met de huidige market kapitalisatie van Tesla (USD 32 miljard). Ter vergelijking: het ABP (de huidige nummer drie van de wereld) kon toen over ongeveer EUR 136 miljard aan vermogen beschikken en was toen in dollar termen ruim vijf keer zo groot.

Fast forward
Fast forward naar 2014 en inmiddels heeft het Noorse fonds bijna USD 900 miljard onder beheer. 900 miljard! Volgens Wikipedia is dat gelijk aan 1% van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd… Of, zoals ze grafiek laat zien, even groot als de gecombineerde market kapitalisatie van de drie grootse beursgenoteerde oliebedrijven in de wereld bij elkaar opgeteld. Het fondsvermogen eind 2013 is daarmee inmiddels al meer dan 2,5 keer zo groot als het totale vermogen van het ABP. Ik heb helaas de data van de grafiek niet, maar in onderstaande grafiek staat de ontwikkeling van het ABP (kolommen) afgezet op dezelfde as van de eerdere grafiek: de zwarte lijn laat grofweg het groeipad van het vermogen van het Noorse pensioenfonds zien. Teruggerekend is de jaarlijkse groei op 24% uitgekomen: het ABP heeft in die periode een aanwas van 6,5% )in dollars laten zien.

HiyYyw8g1T0T_-itzUhC7JnihB77mF1mpn4ZrDDuXWqt3tWamp9ZmObfIiY1D9sltOFSyf2YOqMX0uRHSksElf75eSFFSllPK3bIQdBQ6l4SIyAQyhgI1Ox5ekFok2quuuED1OpKPKs

Het geheim achter deze opmerkelijke groei zit overigens niet in een über-superieur beleggingsbeleid van de Noren. De groei is voornamelijk te danken geweest aan de instroom van nieuw beleggingskapitaal, samenhangend met de staatsopbrengsten van de olieproducerende sector in Noorwegen. Na de vondst van grote oliereserves voor de Noorse kust heeft Noorwegen er, anders dan in andere landen, voor gekozen de olieopbrengsten te gebruiken als spaarpot en niet als meevaller die ten bate van het jaarlijkse budget van de overheid zou toevallen.

Met speciale dank aan @jackneele die de grafiek als eerste liet zien en @bleppers voor het vinden van informatie over het fondsvermogen van het ABP. Voor wat meer hapklare informatie over hoe het Noorse pensioenfonds gestart is, is deze podcast van NPR zeker de moeite waard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s