Beleggen is simpel

Het is pas mei, maar ik zie hier en daar al berichten waarin 2022 wordt afgeschreven als het slechtste beleggingsjaar on record. Zo las ik dinsdag in het FD dat de AEX na een nieuwe koersdaling stevig in bearmarkt is beland, viel mijn oog vorige week op een artikel in The Wall Street Journal dat kopte It’s the Worst Bond Market Since 1842, en dat je ook niemand meer over crypto’s hoort, zegt denk ik wel genoeg.

Konden we maar weer terug naar 31 december 2021, toen de AEX nog op bijna 800 punten stond (nu 666), de Duitse kapitaalmarktrente nog ‘gewoon’ -0,18% was (nu +1,08%) en de Nasdaq nog op een haar na verwijderd was van een nieuw alltime high (nu 25% lager).

Nou hebben beleggers wel vaker de gure wind vol in het gezicht gehad, maar wat dit jaar zo pijnlijk maakt is het feit dat alles tegelijkertijd in het rood is gedoken. Bij een gemiddelde bearmarkt in aandelen zie je traditioneel een vlucht naar veilige obligaties, wat dan tot positieve rendementen in de obligatiemarkt leidt. Obligatiemarkten op hun beurt komen doorgaans onder druk als de economie (te) hard groeit, wat dan juist weer gunstig kan zijn voor aandelen.

Het verlies van de ene markt wordt op die manier ten dele opgevangen door de winst van de andere. Dat dit nu niet gebeurt heeft alles te maken met de sterk oplopende kapitaalmarktrente, die direct (voor obligaties) of indirect (voor aandelen) tot negatieve rendementen leidt.

Gelukkig was er ook nog een derde optie!

Dus waar kan je als belegger nog heen? Simpel: de derde beleggingscategorie die altijd omhooggaat als de andere twee in het rood duiken, natuurlijk: grondstoffen! De S&P GSCI —een benchmark voor de bredere grondstoffenmarkt — staat dit jaar al ruim 36% in de plus, na een toch zeker niet onverdienstelijk rendement van 40% in 2021.

Niet verwonderlijk dat de grondstoffenspecialisten prompt als paddenstoelen uit de grond schieten. Leg je je oor bij hen te luisteren, dan blijken grondstoffen de ‘perfecte’ inflatiehedge te zijn, is de beleggingscategorie under owned en staan we bovendien aan de vooravond van een nieuwe commodity super cycle.

Ik heb dit liedje al eens eerder gehoord. In 2010 was er ook al eens sprake van een schreeuwend tekort aan investeringen in grondstoffen en viel de term super cycle ook regelmatig. Wat volgde waren tien magere beleggingsjaren, waarin het jaarrendement in de S&P GSCI gemiddeld op -8,8% uitkwam. Wie eind 2010 in de markt was gestapt staat tot de dag van vandaag nog steeds 23% onder water. Dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, is in dit geval geen waarschuwing, maar eerder de halm waar grondstofbeleggers zich momenteel stevig aan vastklampen.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 11 mei 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s