Zo. 2018 zit er op. Het is een jaar waar maar weinig beleggers met plezier aan zullen terugdenken, want vrijwel alle beleggingscategorieën leverden een negatief resultaat op. De uitzondering? Je gelooft het niet, maar wie in Duitse staatsobligaties had belegd, had vorig jaar ruim 2% rendement weten te maken. Misschien geen vetpot, maar de meeste aandelenbeleggers zullen er jaloers naar kijken.
Beleggers hadden dus geen goed jaar in 2018, daar kunnen we kort over zijn. Toch krijg ik het gevoel dat sommige commentatoren wat doorslaan met het afschrijven van 2018, met name voor aandelen. ‘Het einde van de bullmarkt, de slechtste decembermaand sinds het begin van de Grote Depressie, de ongekende stijging van volatiliteit.’ Alsof we een waar rampjaar achter ons hebben liggen.
Het klinkt wellicht vreemd, maar 2018 is volgens de meeste maatstaven een redelijk normaal jaar geweest voor aandelen. Zeker, beurzen sloten lager, maar dat kan moeilijk een uitzonderlijke situatie worden genoemd. Zo sloot de AEX-index sinds het begin van zijn bestaan in 1983 in een kwart van de jaren lager, waarbij de uitschieter van 2018 (-10%) verre van schokkend te noemen is. Wijken we uit naar de Amerikaanse markt, omdat daar de historie langer is, dan zien we dat de S&P500 vanaf 1930 in 33% van de jaren lager sloot. Eens in de drie jaar een tikkie terug: het hoort er gewoon bij.
‘Ik krijg het gevoel dat sommige commentatoren wat doorslaan met het afschrijven van 2018. Alsof we een waar rampjaar achter ons hebben liggen.’
Een volatiel jaar dan? De cijfers wijzen niet echt in die richting. De gemiddelde geannualiseerde volatiliteit van de S&P500 over de kalenderjaren sinds 1930 ligt op 16%, die van 2018 is op 17% uitgekomen. Marginaal hoger. Uiteraard voelt het allemaal niet zo, maar dat komt omdat 2017 een geannualiseerde volatiliteit van nog geen 7% kende. 2017 was de uitschieter, niet 2018. Mocht u overigens denken dat dat langetermijngemiddelde vertekend wordt door een paar extreme uitschieters, ook dat klopt niet. In de periode 1997-2003 was er geen enkel jaar met een lagere volatiliteit dan 2018.
Kan gebeuren
En die slechte decembermaand dan? Het doet het sentiment uiteraard weinig goed, maar of de slechte maand nou in juli of in december valt is iets waar ik persoonlijk weinig boodschap aan heb. In het rijtje van slechtste beursmaanden staat hij niet eens in de top 25. December is doorgaans een maand die gekenmerkt wordt door weinig liquiditeit en afnemende volumes, wat er toe kan leiden dat bewegingen verder doorschieten dan normaal. Dit jaar was de richting neerwaarts. Kan gebeuren.
Kortom, voor al de beleggers die in 2018 een slecht rendement op de beurs hebben behaald: ik voel uw pijn (letterlijk ook), maar dit hoort er allemaal bij. Neemt uiteraard niet weg dat ik iedereen in 2019 betere rendementen toewens.
(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 02 januari 2019)