Paniekindicator

De kans dat Amerika over twee jaar in een recessie zit? 52%! JP Morgan heeft het allemaal netjes doorgerekend, heeft er een kek plaatje van gemaakt en dat laat weinig aan de verbeelding over. Een nieuwe Amerikaanse recessie is slechts een kwestie van tijd…

 

Is dat een reden om te panikeren? U moet doen wat u niet laten kan, maar zelf kan ik er niet echt wakker van liggen. Om te beginnen scoort dit soort voorspellingen altijd hoog in het rijtje van nietszeggende en vrijblijvende uitspraken. Nog niet eens omdat de 52% opmerkelijk dicht bij een willekeurige muntworp ligt, maar het gebruik van de kans inschatting maakt het op voorhand onmogelijk om fout te zitten. Zelfs bij 90% is het uiteraard nog steeds mogelijk dat de recessie er niet komt en kun je dus met opgeheven hoofd zeggen dat je gelijk had. Dat JP Morgan voor 2019 een groei van 2,2% voor de Amerikaanse economie voorspelt, lijkt de vrijblijvendheid van de uitspraak alleen maar te onderstrepen.

 

Het is overigens zeker niet alleen JP Morgan die waarschuwt dat de kans op een recessie is opgelopen. Ik heb de boodschap de afgelopen maanden veelvuldig zien langskomen, recentelijk zelfs nog van onderzoekers van de Federal Reserve zelf.

 

Amerikaanse recessie in de maak!

Dus toch iets om je zorgen over te maken? Niet echt. Vrijwel al deze voorspellingen baseren zich op de ontwikkelingen in de Amerikaanse obligatiemarkt en meer specifiek op de vervlakking van de yield curve; het verschil tussen de rente op kortlopende (zeg, twee jaar) en langlopende (zeg, tien jaar) rentes. Onder normale omstandigheden ligt die korte rente lager dan de langere (= positieve yield curve), maar als de centrale bank de beleidsrente sterk verhoogt, wil dat soms ook andersom zijn (= negatieve yield curve).

 

Wat blijkt nu? Alle Amerikaanse recessies van de afgelopen zestig jaar werden voorafgegaan door een periode van een negatieve yield curve. Wat blijkt verder? Het renteverschil tussen kort en lang is het afgelopen jaar sterk teruggelopen, oftewel de yield curve is vervlakt. Paniek!

 

Er is echter een probleem: hoewel een negatieve yield curve dus een behoorlijk serieuze alarmbel is, zegt de afvlakking niet zo heel veel over de onderliggende groeidynamiek. Zo vlakte de yield curve gedurende de periode 1996-1999 af, terwijl de groei in die periode juist aantrok. Aangezien het verschil tussen de korte (2,3%) en de lange (2,8%) rente nog een redelijk marge laat zien, is al te veel onrust misplaatst. Nog zoiets: vanaf het moment dat de yield curve negatief werd tot aan het begin van de recessie zit, gemiddeld,18 maanden. Nog ruim de tijd om in paniek te raken tegen de tijd het zo ver is, dus.

 

Dat u zich zorgen maakt over Trumps handelsbeperkingen, prima, maar de ontwikkeling van de yield curve vormt geen reden tot zorg.

 

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 19 maart 2018)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s