Goeroe

Of ik een inspiratiebron had? Het is een vraag die je verwacht bij een sportheld die net een wereldrecord heeft neergezet, maar in dit geval kwam hij van de redactie van IexProfs naar aanleiding van mijn verkiezing tot de Dutch Investment Influential van het jaar 2017. Mijn inbreng in de behaalde overwinning was beperkt: het waren de stemmers – op wat in de wandelgangen de meest willekeurige enquête van beleggend Nederland wordt genoemd – die hier alle lof verdienden, niet ik. Enigszins ongemakkelijk voelde ik me dus wel in deze rol. Maar goed, gelukkig had ik geen moeite om een inspiratiebron te noemen: Barry Ritholtz. Niet zo zeer vanwege zijn briljante beleggingsresultaat, maar wie zijn website volgt, zijn blogs op Bloomberg en zijn podcasts (Masters in Business) krijgt een heel aardig idee van wat er in de markt speelt en wat belangrijk kan zijn.

Zo had hij twee maanden geleden een uitzending met Felix Zulauf. Dat u deze persoon niet kent verbaast me niet echt. Ook ik had Google nodig om er achter te komen dat hij in de VS te boek staat als echte goeroe; een investment influential tot de vijfde macht, zeg maar. Zijn track-record omvat onder anderen de juiste positionering voor de crash van 1987, het einde van de rally in Japan, maar ook het luiden van de bodembel in maart 2009.

Het dominante thema is China

Zulaufs standpunt was dat er in elke economische cyclus altijd één dominant thema is. In de jaren negentig was het de opkomst van internet(aandelen), in 2000-‘08 was het de Amerikaanse huizenmarkt en de huidige cyclus staat China centraal. Wie denkt dat hij vervolgens over de schuldenzeepbel en een harde Chinese landing zou gaan beginnen had het echter bij het verkeerde eind. Zijn observatie was dat de Chinese communistische partij in 2021 haar 100e verjaardag zou vieren en dat Xi Jinping in 2022 zijn ambtstermijn zou willen verlengen. Zijn verwachting was dat de centrale planners alles op alles zetten om stabiele en hoge groei in 2021-’22 te bereiken. Wil je dit bereiken, dan konden ze dat het beste bewerkstelligen door om de periode daarvoor (2018-’19) te gebruiken om de onevenwichtigheden op te lossen en het voet dus van het gaspedaal te nemen. Kortom; de Chinese groeimotor zou in de periode 2018-’19 wegvallen. Goed voor de lange termijn, maar eerst komt het zuur.

Stel dat het inderdaad uitkomt, wat houdt dat voor beleggers in? Consensus verwacht nog steeds 6% groei voor 2018-’19, dus het zou zeker als een onverwachte schok komen. Zulauf leek hierbij voornamelijk risico’s in Europa te zien (“The whole recovery in Europe is driven by China”), maar de ervaring leert dat vooral de opkomende landen sterk gevoelig zijn voor een Chinese groeiafzwakking. Als dit scenario uitkomt, kan het met de comeback van aandelen van opkomende markten wel eens tegenvallen.

(origineel gepubliceerd in het Fnancieele Dagblad van 15 januari 2018)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s