Lift off!!

Even opletten allemaal! Morgen, 10 oktober, om drie uur is het zo ver. Precies op dat moment presenteert het IMF de nieuwe World Economic Outlook. Het is een hele show: overzichtelijke presentatie, belangrijke sprekers, podcast erbij. En het 250+ pagina’s tellende rapport over de stand van de wereldeconomie, uiteraard. Ik kan niet wachten!

Voordat u nu serieus denkt dat ik dat ik op het puntje van mijn stoel zit; ook ik heb een leven. De speciale onderwerpen blader ik meestal nog wel door, maar om nu te zeggen dat ik me echt verdiep in de bespiegelingen over het reilen en zeilen van de wereldeconomie? Daar heb ik het IMF niet voor nodig. Overigens is dat helemaal geen probleem, want zelfs als je je tot de titels van de Outlooks van de afgelopen twee jaar beperkt, krijg je een aardig beeld. In april van 2016 was het nog Too Slow for Too Long, een ondertoon die in oktober van dat jaar eigenlijk terugkeerde in de titel Subdued demand. De frustratie van het IMF over het uitblijven van die langverwachte groeiversnelling was duidelijk. Voor wie het niet weet, sinds 2010 voorspelt het IMF al dat de groei van de wereldeconomie binnen twee jaar naar 4 tot 5% zal oplopen, maar de werkelijke groei komt sinds 2010 elk jaar lager uit dan het voorgaande jaar. In 2016 kwam de teller uiteindelijk zelfs niet meer verder dan 3,1%, het laagste niveau sinds het crisisjaar van 2009.

Met dit gegeven in het achterhoofd was de afwachtende houding van de titel van het rapport dat ze dit voorjaar publiceerde niet zo heel verwonderlijk. Gaining momentum? Het vraagteken was veelzeggend. Zo van, het zal toch niet waar zijn? Voorspellen we voor het eerst in zes jaar eens een keertje géén groeiherstel, zet de groei eindelijk in…

De hamvraag: doen ze het, of doen ze het niet?

Dus nu de hamvraag: wat wordt deze keer de titel? Mijn suggestie? Lift off!! Inclusief de dubbele uitroeptekens die je tegenwoordig nodig schijnt te hebben om je boodschap echt kracht bij te zetten. Of je nu kijkt naar het Amerikaans producentenvertrouwen (hoogste niveau in meer dan tien jaar!), Duitse fabrieksorders (8% hoger ten opzicht van vorig jaar!) of Koreaanse exporten (35% gestegen in een jaar!), het valt moeilijk te ontkennen dat de wereldeconomie een groeiversnelling doormaakt.

Zoals gezegd, niemand heeft het IMF nodig om deze trend te signaleren. Aandelenmarkten in elk geval niet. Sinds begin september is de MSCI alleen al met 3% gestegen, waarmee de jaarwinst op 13% uitkomt. De obligatiemarkt lijkt daarentegen nog stevig in de ontkenningsfase te zitten. Ondanks een verkrappend beleid van de Fed, nieuwe belastingplannen van Trump én een aantrekkende wereldeconomie staat de Amerikaanse kapitaalmarktrente momenteel lager dan de start van het jaar.

Ik zeg, obligatiemarkten; lift off!!! Met drie uitroeptekens. Misschien is dat de truc.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 9 oktober 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s