Comeback kid Europa.

Ik wil niet veel zeggen, maar Europa lijkt met een sluipende comeback bezig. Werd Europa eind vorig jaar alom als een politiek mijnenveld gezien, inmiddels lijkt de vlag er anders bij te hangen. De Nederlandse, Franse en Duitse verkiezingen, de etterende wond die Griekenland is, Brexit en het meer structurele probleem rond Italië: geheid dat er iets mis zou gaan. Dat kan uiteraard nog steeds, maar het is nog niet gebeurd. Populisme in Nederland en Frankrijk heeft weliswaar aan kracht gewonnen, maar het heeft niet de gevreesde radicale koerswijziging opgeleverd. Griekenland is uiteraard niet structureel opgelost, maar men lijkt het probleem vakkundig tot na de Duitse verkiezingen door te kunnen schuiven. Brexit en Italië zullen zeker nog voor problemen gaan zorgen, maar van een acuut gevaar is geen sprake. Overigens schrijf ik dit zonder de uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen te kennen, dus het is best mogelijk dat mijn beoordeling van de politieke situatie als u dit leest al achterhaald is: die gok neem ik voor lief.

Maar niet alleen politiek, maar ook economisch doet Europa het beter dan verwacht. Het beeld dat bij veel mensen bestaat dat Europa gedoemd is om als gevolg van vergrijzing en Brusselse bureaucratie een langzame economische dood te sterven, wordt momenteel niet door de cijfers ondersteund. In tegenstelling tot de VS, waar de BBP-groei op 0,7% bleef steken, wist de Europese economie in het eerste kwartaal een gezonde (geannualiseerde) groei van 1,8% neer te zetten. Dat is overigens geen eenmalige toevalstreffer: de Europese BBP-groei ligt nu al negen kwartalen gemiddeld op hetzelfde niveau als dat van de VS, in weerwil van de vergrijzing alhier. Ook de meest recente cijfers over april en mei lijken te suggereren dat het groeimomentum in Europa momenteel hoger ligt dan in Amerika.

Zeer sterk kwartaal qua winstgroei

Die betere groei zie je ook duidelijk terug in de bedrijfsresultaten, waarbij ik me baseer op cijfers die JP Morgan heeft berekend. Op basis van de ruim 60% van de Europese bedrijven die tot nu toe gerapporteerd hebben, lijkt de omzetgroei ten opzichte van vorig jaar op ongeveer 12% uit te komen; Amerika (76% gerapporteerd) blijft op 8% steken. Hiermee stevent Europa af op het beste winstkwartaal sinds 2010, waarbij de winstgroei per aandeel momenteel op 26% ligt voor de STOXX Europe 600 index. Voor de S&P500 komt de teller vooralsnog op 13% uit. Interessant is om deze winstgroei te vergelijken met de koerswinst die de aandelenbeurzen in de vergelijkbare periode heeft laten zien: de S&P500 steeg met 15%, de STOXX met 13%. Anders gezegd, Amerikaanse aandelen zijn per saldo duurder geworden, Europese aandelen juist goedkoper.

Wat mij betreft is het dan ook hoog tijd dat de comeback zich eveneens tot de Europese beurs uitstrekt.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 8 mei 2017)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s