Angst zaaien

Wat heeft Mark Rutte toch met het Verenigd Koninkrijk? Ik zal niet claimen dat ik een studie heb gemaakt van al zijn uitspraken over het onderwerp, maar de paar keer dat ik hem er over heb horen spreken, word ik er niet echt vrolijk van.

Zo was er de uitspraak op de avond dat bekend werd gemaakt dat de meerderheid van de Britse bevolking voor een Brexit had gestemd. Voor de camera van het NOS journaal meldde hij indertijd dat het land “politiek, monetair, constitutioneel en economisch ingestort” was. Duizenden jaren beschaving, gewoon te grabbel gegooid door de uitkomst van één referendum. Parlement: aan diggelen. Economie: weggevaagd. Bank of England: afgeschaft. Woedende massa’s die massaal plunderend de straat op zouden gaan, zo’n beeld riep het bij mij op. Nu waren er op die bewuste avond wel meer rampspoedtijdingen, maar Rutte ging in zijn enthousiasme om de dramatiek hoog op te voeren de meeste commentaren toch duidelijk voorbij.

De rampspoed bleef uit. Zeker, het pond daalde fors in waarde, maar van rellen was geen sprake. De medewerkers van de Bank of England gingen gewoon nog naar hun werk en de economie stortte niet in.

En hij herhaalt het ook nog eens
Je zou denken dat je je na zo’n misser iets voorzichtiger over het onderwerp zou uitlaten, maar nee. Vorige week in de uitzending van Buitenhof sprak hij over Brexit en meldde dat het niet goed ging met het land. Het VK als afschuwwekkend voorbeeld voor iedereen: “… hoezeer het pond is ingestort, hoezeer de economie inzakt.” Dat het pond sterk in waarde is gedaald, zal niemand ontkennen, maar met het inzakken van de economie wil het vooralsnog niet echt vlotten. De werkloosheid is stabiel (4.9%), de gerapporteerde BBP groei is de afgelopen kwartalen niet gedaald, maar opgelopen (van 1.8% in het eerste naar 2.2% in het tweede kwartaal) en zelfs de zeepbel in de huizenmarkt is nog steeds niet aan het leeglopen. Steady she goes, zouden de Britten zeggen.

Ik snap dat onze premier graag het beeld wil oproepen dat een exit uit de EU het (economische) einde van de wereld betekent, maar als dat niet gestaafd wordt door de feiten, komt het wat krampachtig over. Niet alleen komt het de geloofwaardigheid van de premier niet ten goede, maar bovendien vormen dit soort uitspraken slechts koren op de molen voor de mensen die vinden dat ook Nederland uit de EU en zelfs de Eurozone moet treden. Dat Brexit geen pijnloos proces zal zijn, is mij alleszins duidelijk, maar om te doen alsof het nu al tot grote economische problemen heeft geleid, is simpelweg niet waar.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 23 januari 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s