Het dal van ontgoocheling

Hadden we de update van de Hype Cycle van Gartner vorig jaar goed bestudeerd, dan hadden we het eigenlijk al kunnen weten. Deze Hype Cycle wordt elk jaar ververst en geeft in één grafiek een overzicht van de status waarin diverse technologische ontwikkelingen zich bevinden. Van obscure begrippen als Smart Dust en Volumetric Displays tot aan bekendere begrippen als 3D-printing en zelfrijdende auto’s, ze worden allemaal op de denkbeeldige Hype Cycle geplaatst. Het gebruik van de term ‘hype’ geeft hierbij aan dat bij de meeste vernieuwingen de fantasie op een goed moment de overhand krijgt (‘de piek van opgeblazen verwachtingen’), wat uiteraard slechts tot teleurstelling kan leiden (‘het dal van ontgoocheling’). We moeten door dat dieptepunt heen om vervolgens via de ‘helling van verlichting’ op het ‘plateau van productiviteit’ terecht te komen. Alleen al om het gebruik van dit soort termen ben ik een grote fan van de Hype Cycle, maar daarnaast is het een zeer bruikbaar overzicht van de status van de verschillende technologieën.

Welke technologie er vorig jaar op het hoogste punt van de piek van opgeblazen verwachtingen stond? Zelfrijdende auto’s. Het succes van het project van Google – in totaal inmiddels al meer dan 1,5 miljoen mijl op de openbare wegen gereden – heeft de auto-industrie in opperste staat van paraatheid gebracht, waarbij van Volkswagen tot aan Uber voor miljarden geïnvesteerd wordt om op de rijdende trein te springen. Elke zichzelf respecterende journalist maakte een proefritje in zo’n zelfrijdend ding, elke economische denktank deed een gooi naar de economische revolutie die het teweeg kan brengen en dan volgen de mooie vergezichten vanzelf.

Top van de Hype Cycle
De top van de Hype Cycle bereik je niet zo maar, maar als je daar eenmaal bent, weet je dat het dal van ontgoocheling moet volgen. In dat proces zijn we inmiddels duidelijk beland. Fietsers, failliete verzekeraars, hackers, werkloze chauffeurs: de weg naar een volledige zelfrijdende autovloot blijkt bezaaid met problemen die om oplossingen vragen. Vorige week kwam daar een nieuwe, ietwat onverwachte uitdaging bij: files. Waar het traditionele verhaal is dat zelfrijdende auto’s veel dichter op elkaar kunnen rijden en dus tot minder files zouden moeten leiden, komt de University of Washington tot de tegenovergestelde conclusie. Reden: de zelfrijdende auto’s maken vervoer veiliger, comfortabeler en goedkoper. Maak iets goedkoper en veiliger en je kan er vanuit gaan dat de vraag ernaar toeneemt. Daarnaast boor je met de zelfrijdende auto’s nieuwe klantengroepen aan zoals kinderen, terwijl je ook je auto naar de Ikea kan sturen om daar de nieuwe Billy op te halen. Kortom: mobiliteit kon wel eens exploderen.

Ten onder gaan aan een explosie in de vraag: het dal van ontgoocheling heeft er volgens mij wel eens grimmiger uitgezien…

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 23 mei 2016)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s