Blij in mei?

Ellende. Denk je net dat de onrust op de aandelenmarkt bezworen is en dat de tijd van zorgeloze rendementen is aangebroken, blijkt het alweer mei te zijn. Mei! Het moeizame seizoen van het jaar staat weer voor de deur. ‘Sell in May’, is de bekende uitdrukking die aangeeft dat aandelen tijdens de zomermaanden een relatief mager rendement laten zien tegen een relatief hoge volatiliteit. Uiteraard is het niet elk jaar zo, maar historisch gezien is het in twee van de drie jaar raak en dat maakt het interessant genoeg om als belegger in het vizier te houden.

Nou geef ik ruiterlijk toe dat ik geen fan ben van het fenomeen. Historisch gezienvalt het wellicht moeilijk te ontkennen, maar ik ben niet zo gecharmeerd van patronen die je domweg moet geloven, zonder dat er een goede verklaring voor bestaat. Aan potentiële verklaringen geen gebrek — uren zonlicht, vakanties, beperkte liquiditeit, uitgekeerde bonussen aan het begin van het jaar, de optimismecyclus — maar overtuigend bewijs dat het een van deze factoren is, ontbreekt bij mijn weten.

Zelfs als dat niet zo zou zijn, is het duister waarom het fenomeen blijft bestaan. Waarom zakt de beurs niet elk jaar vanaf mei keihard door zijn hoeven door de verkoopdruk van al die beleggers die tot november hun geld op een spaarrekening plaatsen? Je kunt uiteraard stellen dat dat komt omdat hele volksstammen zich weinig van dat hele gebeuren aantrekken, maar zeker op de lange termijn zou je verwachten dat de groep niet-gelovigen door consequent tegenvallenderendementen steeds kleiner wordt.

En dan de concrete uitvoering. Verkoop in mei? Wanneer in mei dan eigenlijk? Als je weet hoe gevoelig je rendement kan zijn voor slechts één goede of slechte handelsdag, snap je dat een algemeen advies ‘in mei’ te verkopen niet echt professioneel overkomt. Kan het niet wat concreter dan dat?

Toch maar eens gekeken of er niet een seizoenspatroon binnen de maand mei te ontdekken is. Als je het gemiddelde koerspatroon van de S&P500 vanaf 1928 neemt, blijkt 6 mei de juiste dag te zijn geweest om te verkopen. Strikt genomen had u afgelopen vrijdag dus in actie moeten komen. Voordat u nu in paniek raakt: dat gemiddelde patroon wordt sterk beïnvloed door de eerste helft (1928-1971) van de waarnemingen. Kijken we slechts naar de tweede helft van de waarnemingen (1972-2015), dan blijkt juist 31 mei de beste verkoopdag te zijn geweest.

Doe er uw voordeel mee, zou ik zeggen. Dat de ideale verkoopdag steeds later in demaand valt, lijkt in elk geval te suggereren dat de aanhangers van hetseizoenspatroon nog niet echt de overhand hebben. Zo letterlijk wordt dat ‘verkoopin mei’ dus nog niet genomen.

(origineel gepubliceerd in het Financiele Dagblad van 9 mei 2016)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s