Over Junks en Yellen

Hoe zou Janet zich nu voelen, vraag ik me dan af. Maanden is naar deze week toegewerkt, niets is aan het toeval overgelaten. Er is een communicatieplan opgesteld, een extra cursus hoe-te-spreken-met-de-pers gedaan en ze zijn met alle Fed-leden naar de hei getogen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Geleerd van de fouten in september, toen de niet-wel-niet-boodschap het beeld van een weifelende, verdeelde Fed opwierp, met dalende beurzen als gevolg. Dat zou ze niet nog een keer gebeuren! Om vice-president Stanley Fischer te quoten: ‘We have done everything we can, to avoid surprising the markets’. Die Amerikaanse rente, die zou deze week omhoog gaan, zoveel was wel duidelijk.

Bleken ze alleen buiten de waard gerekend te hebben: Third Avenue. Deze Amerikaanse fondsbeheerder in de highyield-markt maakte vorige week plotseling bekend zijn deuren te sluiten. Klanten moeten maar afwachten wanneer en hoeveel ze van hun geld terugkrijgen. Het deed het sentiment in de toch al broze aandelenmarkten ook geen goed: hoe je van een eindejaarsrally een ‘sell-off’ maakt.

 

‘Aasgierenfonds’

In deze krant werd Third Avenue afgelopen vrijdag als een ‘aasgierenfonds’ betiteld, actief in de zogenaamde ‘junkbond’-markt. Dit soort termen roept wellicht het beeld op dat we hier met een uithoek van de financiële markten te maken hebben — daar waar zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen — maar dat is onjuist. Het is simpelweg de markt van bedrijfsobligaties van bedrijven die er minder solide voor staan. Bekende namen als Royal Bank of Scotland, Altice en ArcelorMittal, maar ook minder bekende energieproducenten als Petroquest en Chesapeake Energy zijn er actief. Met een olieprijs onder de 40 dollar per vat, laat het zich raden dat juist die laatste groep onder druk staat. Combineer verkoopdruk, beperkte liquiditeit en een extreem slecht gespreide portefeuille (Morningstar sprak van een ‘profound management failure’) en je krijgt ongelukken als Third Avenue. Dat de grootste etf in deze markt (HYG) op vrijdag vervolgens zonder al te veel kleerscheuren een uitstroom van 560 miljoen dollar wist te verwerken, geeft aan dat het met dat junkgehalte overigens sterk meevalt.

Dus daar zit ze dan, Janet. Moet ze standvastig zijn of het feest toch maar verzetten naar volgend jaar? Was ik haar communicatieadviseur, dan wist ik het wel. Als je nu de rente niet verhoogt, wakker je de huidige onrust en speculatie in de markt volgens mij alleen maar verder aan. Dat hebben we in september al eens gezien toen de Fed vanwege de onzekerheid van de Chinese economie de rente niet verhoogde. Dat kwartje doet niemand pijn en geeft een duidelijk signaal af dat er geen reden tot zorg is.

Nou maar hopen dat Janet naar haar adviseur luistert.

(origineel gepubliceerd inn het Financieele Dagblad van 16 december 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s