Beleggingsalternatieven

http://uk.businessinsider.com/values-of-wine-stamps-and-art-since-1900-2015-11

Aandelen zijn duur en op obligaties verdien je geen droog brood: waar moet je tegenwoordig nog rendement maken?

De rente op de gemiddelde internetrekening is onder de 1% gezakt, een obligatie met een looptijd van 10 jaar levert nog slechts 0,6% per jaar op en aandelen stijgen al jaren harder dan de onderliggende winst, dus dat moet ook wel een keer misgaan. Waar moet je tegenwoordig nog een aardig beleggingsrendement halen?

Persoonlijk maak ik me nog niet zo heel veel zorgen over die aandelen, maar dat neemt niet weg dat de vraag waar je nog een beetje aardig rendement kan halen zeker actueel is. Aandelen, vastgoed, of dan toch maar hedge funds, private banking of bank loans? Voor veel mensen is dat allemaal veel te ver van hun bed, dus dat roept de vraag op of er geen andere leuke alternatieven zijn.

Enter de grafiek van vandaag. Postzegels, kunst en wijn. Er komt geen Engelse term aan te pas, iedereen heeft er een beeld bij waar het over gaat en je kunt er nog in beleggen ook! Of althans, dat is wat deze grafiek lijkt te suggereren. Wat je ziet is de waardeontwikkeling van de verschillende categorieën, afgezet tegen de meer traditionele beleggingen als aandelen en obligaties. Let hierbij wel op: het gaat om reële rendementen (gemeten in ponden), wat gelijk verklaart waarom je in de periode 1940-1980 een negatief rendement op obligaties had behaald.

 

Wat blijkt?

Wat blijkt? Wijn, postzegels en kunst hebben een beter reëel rendement behaald dan obligaties en kas! Beleggen in wijn: dat is ook nog eens een stuk lekkerder dan je geld op een internetspaarrekening te zetten, toch?

Voordat we nu allemaal naar de supermarkt rennen om wat wijn in te slaan, toch even wat punten om in gedachte te houden. Om te beginnen met die lijn die je ziet. Volgens het rapport waar de grafiek uit afkomstig is, gaat het hier om de prijsontwikkeling van vijf specifieke Bordeaux Premier Crus, waarvan de prijzen sinds 1900 zijn bijgehouden. Niet bepaald een wijn die je eventjes bij de supermarkt uit het schap haalt, dus.

Maar dat is uiteraard niet het enige probleem. Wat die lijn laat zien is de prijsontwikkeling van die specifieke wijnen, maar dat geeft niet gelijk ook je rendement weer. Dat klinkt wellicht als gegoochel met woorden, maar het is vrij simpel te begrijpen op basis van een ander voorbeeld. Stel voor het gemak dat de rode lijn de prijs van sperziebonen weergeeft, gemeten sinds 1900. Die prijsontwikkeling is dan zeker niet gelijk aan het rendement dat je heb behaald: die sperziebonen die je in 1900 koopt zijn in 1904 allang niet meer eetbaar en al zeker niet meer te verkopen voor de prijs van de nieuwe bonen. Die prijsontwikkeling zegt dus weinig over het rendement dat je wellicht had kunnen behalen: alleen als je gedurende de hele periode koopt en verkoopt, is er wellicht winst te maken.

Nou zijn die wijnen weliswaar wat langer houdbaar, maar of de Bordeaux van 1900 momenteel nog te drinken is, of ook te verkopen is op een prijs in de buurt van die rode lijn kan je je sterk afvragen. Zelfs als dat wel het geval zou zijn, dan nog geeft het je rendement niet weer: je hebt die wijn wel even 115 jaar in een perfecte kelder moeten bewaren en die kosten van die kelder zal ook in de berekening moeten worden meegenomen.

Gegeven het bederfelijke karakter van wijn, is de prijsontwikkeling iets anders dan het rendement. Op zich heeft wijn wat dat betreft ook wat weg van de grondstoffenmarkt: je kan de prijsontwikkeling laten zien, maar als je er echt in belegt, moet je ook rekening houden met het doorrollen van posities: je verkoopt de oudere wijn en koopt daar nieuwere versies voor terug. Dit rol-rendement kan positief zijn, maar kan ook negatief zijn. Dat is aan deze grafiek niet af te lezen.

 

Aanhouder
Nou kan ik me voorstellen dat dit niet voldoende is om de echte wijn enthousiast te weerhouden om van nu af aan in wijn te beleggen. Het kost wat moeite: veilingen aflopen, wat investeren in een kelder, ijzeren zelfbeheersing –niet onbelangrijk-, maar dan heb je van je hobby ook wel gelijk je belegging weten te maken. Klinkt aantrekkelijk, en ik wil ook zeker niemand van dat pad afbrengen, maar vervolgens liep ik tegen de volgende grafiek aan:
kv-X6_y8sHQcgLN4cU_chCEWATe880xEgJjn1tRGGWLh1Y022pBmETspoHbanctWMMwJTqIcGX4uOxHb2DUe1NmVY9mZ5jvsqPdJuNJmiSY5eJ0LaphE7xd1WZ_G5Kp22kFPWIiV40vFbAEc
w1J-uRQZxVPOGqjSqd4_OTq3_WtLWigy3w0FVqbs23BWlUxqSx1aYVpjOlTFJCqtmrn_MDFG7akxGFjofHpfAMBxQYg47nVWEUrk-ZZX5KGQGKXPk0JK_fk3LFMZr7Ju6MViUn9M1xfNedBk
dDjWdsl8mu32zvjH-hkU8OoSeOxqm-HvtVjQxaPFUjFeOZLs_SpGTz0idkYqYtUZu-hhEZ7iuuf7xAkA5NTHfD2ueAO5I0te3zDGsCxni9eTIhncA7Du8KVDv6-lnxUW2bYcVZv2Oe6ANJjs
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-12/classic-car-broker-s-k500-index-helps-collectors-gauge-the-market

Wijn is weliswaar niet de hekkensluiter in dit rijtje, maar met een gemiddeld negatief ‘rendement’ van 2% over de laatste drie jaar, schiet het er als belegging toch ook weer niet zo positief uit… Ik heb het woord rendement maar tussen aanhalingstekens gezet, want het is me niet helemaal duidelijk waar ik naar zit te kijken. Het gaat om de Liv-ex 100 index, waar zelfs een heuse website van bestaat. Volgens de omschrijving wordt hierbij niet gekeken naar alleen 5 Grand Crus, maar naar de 100 ‘meest gezochte’ wijnen. Op Bloomberg lees ik dat de index een gewogen combinatie is van ‘prijs, productie en schaarste’, waarmee het voor mij een beetje een ongrijpbaar gebeuren wordt. Het koersverloop van deze index ziet er als volgt uit:

o9spUkhzBrlqW3bswaDExN3Jemh1hm0oqA0CXAnWWtCXeMpna4Ad173kSRQ9676pLKCWMAN6kOYrr5YPjztAcraqL61Ww0DEgb94Z5kGJq-Chz2idu9oxdXzTLHINNy9o_DVlStec7DCa0gF

En inderdaad: als we deze graadmeter mogen geloven is het momenteel een beetje sappelen in de wijnmarkt. Na de piek in 2011 is de index alleen maar naar beneden gegaan.

Niet getreurd overigens, want zoals de middelste grafiek al heeft laten zien er zijn voldoende andere alternatieven in de aanbieding. Wat te denken van klassieke auto’s! Toch die Peugeot van mijn moeder maar eens laten taxeren…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s