De wereld gaat aan X ten onder

Ligt het aan mij of is het einde der tijden nabij? Ik kan tegenwoordig geen analist meer spreken en geen artikel meer lezen of ik krijg de boodschap dat de wereld aan X ten onder gaat. X is in dat geval geen vlijt, maar een onderwerp naar keuze uit een waslijst van kwalen en weeffouten van het kapitalistische systeem. Sommige analisten haasten zich vervolgens om eraan toe te voegen dat het ‘nog niet dit jaar’ gebeurt, maar met nog slechts anderhalve maand in 2015 voor de boeg, is dat slechts een bescheiden opsteker.

Nu weet ik ook wel dat de wereld eigenlijk altíjd op het punt staat ten onder te gaan. Al jaren. Zo hebben mijn ouders de Cubacrisis overleefd, een Koude Oorlog doorstaan, autoloze zondagen zien komen en gaan, hebben de dreiging van overbevolking in de wind geslagen, overleefden werkloosheid, Reagan en SARS. Om over die Tweede Wereldoorlog nog maar te zwijgen. Of ze het allemaal fluitend over zich heen hebben laten komen, kun je je afvragen, maar ondanks al deze ellende lopen ze nog steeds rond. Ik kan me zelf ook nog levendig de waarschuwing van de bekende strateeg van een gerenommeerde bank herinneren, die in 1997 wist te melden dat de Aziatische crisis het einde van het financiële systeem zou inluiden. Dat de aandelenbeurzen twee jaar later 50% hoger stonden, was op dat moment echt niet te bevatten. Kortom, dat dreigende einde is er altijd geweest en zal er ook altijd wel blijven.

Treurige Top Tien

Blijf ik alleen wel met dat gevoel zitten dat de lijst momenteel langer en dreigender is dan voorheen. Ga ik tegenwoordig soms met de verkeerde mensen om? Of heb ik dat gevoel altijd aan het einde van het jaar, maar vergeet ik het gewoon weer als de lente is aangebroken?

Om de zaak wat meer te structureren, heb ik daarom besloten een nieuw initiatief te starten. Mijn idee is om elk jaar de ‘Treurige Top Tien’ samen te stellen, om zo een beter beeld te krijgen van de rampen die ons mooie financiële systeem het komende jaar in de as gaan leggen. Kandidaten zijn er wat mij betreft genoeg –denk aan schuld, de opwarming van de aarde, het gebrek aan investeringen, de uitholling van de productiefactor arbeid of ISIS-, maar inbreng van buitenaf wordt zeker op prijs gesteld. Stuur uw ‘Treurige Top Drie’ dus naar lukasdaalder of plaats het op de website. Kometen en super-aardbevingen vallen af: alleen het menselijke falen reken ik goed. Als de inzendingen een beetje goed lopen, kan ik er met een beetje geluk een adventskalender van maken. Aftellen tot de kortste dag van het jaar: stemmiger kun je het je niet voorstellen.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van woensdag 18 november 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s