Chinese statistieken

Er wordt nogal eens geklaagd over onbetrouwbare Chinese statistieken. Vandaag maar eens wat voorbeelden, dan.

http://qz.com/530096/china-data-tricks/

Dat er de afgelopen maanden nogal wat te doen is geweest over de onbetrouwbaarheid van Chinese statistieken, zal niemand ontgaan zijn. Dat de Chinese beurs eerder dit jaar met 40% in waarde daalde, dat de grondstoffenmarkten wereldwijd onder druk liggen mede door de vraaguitval vanuit de grootse grondstoffenconsument van de wereld, dat de autoriteiten de Chinese yuan in augustus plotseling in waarde lieten dalen: het staat allemaal nogal in schril contrast met de brave 6,9% groei die de Chinese economie officieel in het derde kwartaal gegroeid zou zijn.

Overigens is het geen geheim dat de Chinese BBP cijfers weinig met de realiteit van doen hebben. Uit een van de wikileaks komt naar voren dat Li Keqiang de BBP cijfers wegzette als een onbetrouwbare cijfers en dat hij zelf de voorkeur gaf te kijken naar elektriciteitsconsumptie, vrachtvervoer via het spoor en verstrekte leningen, omdat dat getallen waren die minder makkelijk te manipuleren waren. Li Keqiang was indertijd het hoofd van de communistische partij in Liaoning, maar is inmiddels opgeklommen tot premier, mocht u het niet weten. Kortom, zelfs de Chinese autoriteiten nemen het getal met een korreltje zout. Als we de Chinese groeicijfers met de behaalde resultaten van Bernard Madoff vergelijken, zal in beide gevallen opvallen dat de volatiliteit ver onder dat van de concurrentie ligt, zeg maar.

De laatste tijd zie je dus ook steeds meer partijen opduiken die een schatting afgeven van de ‘echte’ onderliggende groei. Aardig is in dit geval het overzicht dat Bloomberg laatst in een artikel gaf, waarin maar liefst zes alternatieven worden gepresenteerd. Als ik zo snel even kijk lopen de schattingen uiteen tussen de 6,5% en de 3%, waarbij deze laatste schatting van Lombard Street komen, het onafhankelijke onderzoeksbureau dat wel vaker opvalt wat betreft uitgesproken meningen.

FQQp6KQl1x9jFPgGTrgG7ZxoHZxffuuHPmK_auPCNtM7aAMwDJoomE3dFoc3Fk6PLky5dfocSlJxgWll37e8lA9UFRORqYq4_wIjGFPZiPNHfjk0-TD0TpIX4RJWvtHaDf7WcJPo7RpH5kk1
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-02/six-ways-to-gauge-how-fast-china-s-economy-is-actually-growing

Garbage in, garbage out
Nou geloof ik zo dat de officiële groeicijfers weinig met de realiteit van doen hebben, maar of deze alternatieven zoveel beter zijn, vraag ik me dan af. Waar baseren deze alternatieven zich namelijk op? Juist, op andere Chinese statistieken. En waar Li Keqiang meer vertrouwen heeft in de drie eerder genoemde statistieken, kan je ook daar je vraagtekens bij zetten. Welk belang hebben de Chinese autoriteiten bij onafhankelijke en eerlijke cijfers?

Kom ik bij die eerste grafiek, die er eentje is in een reeks van meerdere. Ze laten allemaal zien welke waarde de Chinese autoriteiten aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van statistieken toedichten. De grafiek laat de uitkomst van een enquête zien die elk kwartaal wordt gehouden onder 20 duizend ondervraagden, waarbij gevraagd wordt naar de verwachtingen ten aanzien van loon, inflatie en consumptie. Een grote steekproef, eens per kwartaal: niets mis mee. Maar wat gebeurt er op het moment dat de wereldwijde crisis toeslaat? De statistieken worden simpelweg niet gepubliceerd! Om vervolgens, op het moment dat de crisis al weer over was gewoon weer te starten.

En zo zijn er dus meerdere voorbeelden te vinden van hoe China mat statistieken omgaat, allemaal te vinden in het artikel op Quartz. Lezenswaardig. En ook goed om in je achterhoofd te houden als er weer eens iemand een al te stellige uitspraak doet over de Chinese groei.

One thought on “Chinese statistieken

  1. Pingback: Chinese statistics can’t be trusted | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s