Dalende lijntjes

http://ftalphaville.ft.com/2015/09/11/2139877/rejection-charted/

Vandaag ligt de nadruk wat meer op de grafiek en wat minder op de inhoud: hoe je een boodschap op een mooie manier kunt brengen.

De grafiek van de week is deze keer uit de koker van Bank of America, hoewel het niet zo is dat zij de claim kunnen leggen op het concept. Het mooie van de grafiek is dat hij simpel is en toch nog best wat informatie weergeeft. Wat je ziet zijn vijftien dalend lijntjes, waarbij elk lijntje de ontwikkeling van een andere markt weergeeft. Specifiek wordt hier gekeken naar hoeveel geld er uit een bepaalde beleggingscategorie is weggestroomd, waarbij een aardige diversiteit aan markten wordt bekeken.

Voordat ik verder ga, kom ik op het heikele punt dat hierbij soms wel eens wordt aangekaart: hoe kan er überhaupt sprake zijn van een outflow? Elk aandeel of obligatie die verkocht wordt, wordt altijd aan een andere persoon verkocht, dus hoe kan er dan sprake zijn van een netto verkoop? Dat punt klopt als je het hebt over bijvoorbeeld directe beleggingen in de aandelen- of obligatiemarkten, maar geldt niet als je het over de (indirecte) markt voor beleggingsfondsen hebt. Het is goed mogelijk dat beleggingen in bijvoorbeeld internetaandelen in een bepaalde periode sterk in trek zijn (de periode waarin de internet-selectie fondsen als paddenstoelen uit de grond schieten), om vervolgens sterk aan populariteit te verliezen. In dat geval zie je dus eerst een hele sterke inflow naar beleggingsfondsen die in internetaandelen beleggen, gevold door een sterke outflow. Dat is wat deze grafiek laat zien: de investeringen in beleggingsfondsen. Helaas gaat de grafiek niet verder terug dan 2008, want anders hadden we in 2000-2002 een hele sterke daling in internetfondsen gezien.

Wat ik mooi vind aan deze grafiek is dat je vrij snel kunt zien wat uit de gratie van de beleggers is gevallen, maar ook hoe we bepaalde crisissen in verhouding moeten zien met anderen. LatAm (beleggingen in Latijns Amerika) hebben het met enige regelmaat zwaar, maar Bank Loans zijn uiteraard de grootste uitschieter: een outflow van 35%.

Aandelen en andere financiële markten.

Een mooie grafiek dus, en het is er eentje die je niet alleen voor outflows kan gebruiken, maar op meerdere terreinen toepasbaar is. Onderstaande –zelf gefabriceerde- grafiek laat de grootste beurscorrecties van de afgelopen 90 jaar van een negental markten zien. Bekende voorbeelden zijn hierbij uiteraard de beurscorrectie ten tijde van de Grote Depressie in de VS (de twee linker lijntjes) en de Nasdaq (rode lijn), maar ook de Nikkei (groen, eindeloos lang), de HangSeng (ten tijde van de oliecrisis) en Thailand (Azië crisis) mochten er zijn. Wat je gelijk ziet is dat de knappende zeepbel van China in historisch perspectief nog niet echt heel veel voorstelt. Nou is het ook nog niet gezegd dat we de bodem al bereikt hebben…. : wat niet is kan nog komen…

eiGOMlcnBxHFnWZExHsMJJEfteUEIke2Ja-HsNSuUSL5wILwJKYlxCbilewirIvnyONje8eVMkDfQ8pUM5BHIWyA0Nm_mb6RSKQj4q5vFflx5UepIZFM2qnVywZyeIz5NwwG_oE5K_HFopfu

Deze grafiek lijkt overigens te suggereren dat er de afgelopen twintig jaar steeds vaker zeepbellen aan het knappen zijn. Hoewel dat waarschijnlijk correct is, moet hierbij wel worden aangetekend dat voor de meeste markten geen historische data is van voor –zeg- 1980, dus dat betekent dat je sowieso minder waarnemingen in de eerste helft van de grafiek hebt zitten.

Deze –die al wat ouder is- laat het verloop van verschillende valuta crisissen zien. Als we deze nu zouden updaten, dan zou de Russische roebel (-85%) ook zeker niet ontbreken, om van de Oekraïense Hryvna nog maar te zwijgen..

IokfX_Zu3__mFobHtv3pYkD6vpOPKSeRIesjeieSJ9r149QZi1mV1A5huDv6nSTMvvAsW6G6bdYzSnn9YxZHZW4yd-MAbO1bDHfm0lk8xDLaDlWnYRUtdlz_AI0d9fO_JjK_kqG1rnvrTuJR

4PA7ynP7z1be9BaB52bjD4Cha1rUeqzSRDndO4XN3bEyNxLtgGzlZmEgaM6BMITjvsSHek-toi4N6YbMl__dwFUm3IgXcwtT-QEU2TO5guLouRk_mpoc6ZWv8BsyTtS83Icqru4Ll5Y2nJep

http://www.zerohedge.com/news/german-triple-c-issue-culture-clausewitz-and-clausius

Mooie grafieken, maar het roept wel één vraag op: waarom kijken we eigenlijk alleen naar dalingen? Ik vermoed dat dat komt omdat de dalingen doorgaans spectaculairder zijn dan de stijgingen: het kost soms tientallen jaren om een goede zeepbel op te blazen, maar die kan vervolgens in een paar maanden behoorlijk leeglopen. Dat gezegd hebbende, heb ik toch een voorbeeld van de omgekeerde structuur gevonden. Weliswaar niet met van die frisse kleurtjes, maar desondanks een klassieker: tien jaars cyclus! De grote vraag hierbij: welke tienjaars cyclus is erin 2010 gestart? Als je die nu al weet, kan je de komende vier jaar nog wat mooie rendementen tegemoet zien. ☺

C:Usersrnl0179AppDataLocalMicrosoftWindowsTemporary Internet FilesContent.OutlookNOT4RZDVbubbles.png

http://www.zerohedge.com/news/2013-05-22/five-decades-asset-bubbles-which-one-next

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s