Aandelen voor de lange termijn

http://www.fool.com/investing/general/2015/09/04/the-long-road-of-proving-yourself-as-an-investor.aspx

Dat aandelen op de lange termijn de betere rendementen leveren, is bekend. Soms heb je alleen pech en duurt die termijn wel heel wat lang…

Of althans, dat lijkt de strekking van de grafiek van deze week. De grafiek laat het koersverloop zien van de Amerikaanse beurs voor zeven verschillende ‘generaties’, waarbij elke keer tien jaar tijdsverschil is genomen. De vraag die de grafiek beantwoord is eigenlijk de volgende: stel u bent geboren in 1900, wat voor een rendement behaalde u toen u tussen de 35 en 55 was? En dat dan voor de jaren 1900, 1910, 1920 enzovoorts. Eigenlijk laat de grafiek dus het koersverloop van de S&P500 zien in de periodes 1935-1955 (lichtblauw), 1945 – 1965 (oranje), 1955-1975, enzovoorts.

Waarom die keuze van 35 tot 55 jaar? De grafiek komt van een blog van de fool.com waarbij de schrijver antwoord gaf op de vraag hoeveel jaar het duurt om vast te stellen of iemand een goede belegger is of niet. Hij kwam met het antwoord ‘tussen de 20 en 30 jaar’, waarbij hij vervolgens uitlegde dat je met een kortere periode soms gewoon geluk kon hebben. Wie in 1945 tot 1965 zijn carrière als belegger aan het opbouwen was (vandaar die 35 tot 55 jaar), had het daarbij een stuk makkelijker dan iemand die dat in 1965-85 moest doen (gele lijn). Nou klopt dat uiteraard niet, want waar ik werk kijkt men echt niet alleen naar de absolute performance, maar ook hoe men gepresteerd heeft in relatieve zin. Maar dat terzijde: het gaat om de grafiek.

Niet te reproduceren
Nou vond ik het op zich een aardige grafiek, maar vroeg me vervolgens af hoe het plaatje eruit zou zien als je het niet in nominale termen, maar in reële termen zou laten zien. Daarbij liep ik echter tegen het probleem op dat ik de grafiek niet op dezelfde wijze kon reproduceren. Mijn grafiek (gebaseerd op de befaamde Shiller database) zag er als volgt uit:
34LfI0z-ROvOjrvZrk2GU2sGQTUh_WVvzbLF_96MoqbVgoY8etk2SnQUlBGg6_VzxbB1stN0FNzpRzEZqiCV9F7KilVjLR3UnmnO3R6xu7u5jMJjfWopTywwVnaUx3QA2HfAQFCjLWgB7dsD

Op het eerste gezicht lijkt misschien wel op elkaar, maar de verschillen zijn toch wel redelijk groot. Zo komt het cohort van 1910 helemaal niet als beste uit de bus (1900 en 1950 scoorden beter) en was de verloren generatie van 1930 –die in de originele grafiek in twintig jaar bijna geen winst wist te boeken- duidelijk minder ‘verloren’ dan het origineel deed vermoeden. Ik heb nog gecontroleerd of het verschil terug te voeren was tot uitgekeerd dividend, of dat de timing er misschien een jaar naast zat, maar geen van deze aanpassingen leverden de originele grafiek op. Wellicht dat die grafiek naar de Dow kijkt en ik naar de S&P500, maar dat zou ook niet zulke grote verschillen mogen opleveren.

De impact van inflatie
Hoe dan ook, de impact van inflatie kan ik wel weergeven, waarbij je dan uiteraard alleen naar mijn grafieken moet kijken en niet naar het origineel. Het beeld wordt in elk geval een tandje ongunstiger. Nog steeds heeft het cohort van 1930 (de beleggers die van 1965 tot 1985 actief waren) het slechtste rendement geboekt, maar in dit geval gaat het om een negatief rendement: per saldo leverde je over die periode 20% van je waarde in reële termen in. De grootste verschuiving vindt echter plaats voor de beleggers die in 1900 geboren zijn: van de toppositie verplaatst deze groep zich naar de middenmoot. Bovendien is het grootste deel van de winst te danken aan de laatste vijf jaar: na vijftien jaar beleggen (1935-50) stond de teller in reële termen nog doodleuk op nul.

CUfNyU7xwR8q5Dj4EK-PBp6z_pyT6kj13nfoPwptY7HZeO3zQiy_QIfXLA49Vo6sxgAh71CnVLTuS9HKqTrkmt9DQOzKOhkYBHEx47LDwtbk2qm9V_WsSR9ZLfre2CE83MTA-NPBUOYcPLif

Levert dit verder nog nieuwe, diepe inzichten op? Niet echt. Op de lange termijn leveren aandelen doorgaans goede rendementen op, maar ten eerste blijkt dat die termijn dus inderdaad soms heel lang is, en bovendien dat de verschillen per cohort best heel groot kunnen zijn. Beide conclusies hadden we ook zonder deze grafiek wel al kunnen trekken, denk ik zo. Neemt niet weg dat het ook wel eens leuk is gewoon met de getallen te spelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s