“Komt goed, mevrouwtje”

http://uk.businessinsider.com/past-corrections-and-summer-sell-offs-2015-8

Het blijft onrustig op de wereldwijde beurzen. Gelukkig heb ik vandaag goed nieuws: het komt allemaal goed! Of althans, dat is de strekking van de grafiek van deze week.

Onrust, onzekerheid, de angst voor grote verliezen. Niemand houdt daar van, al zeker niet de gemiddelde aandelenbelegger. Natuurlijk, iedereen weet dat de markt wel eens een dagje omhoog of omlaag kan, maar tegen de tijd dat het verlies groter wordt dan 10%, is de lol er meestal wel van af. Vertwijfeling slaat toe: blijf je zitten, of geef je er de brui aan. Eind vorige week leek het weer even goed te komen, maar deze week moesten de beurzen weer flink inleveren. Hoe verder?

Om die onrust een beetje in goede banen te leiden, zie je vervolgens banken en adviseurs met goedbedoelde inzichten naar buiten komen. Dat 2015 precies lijkt op 1997, toen de beurs ook hard onderuit ging, maar even hard herstelde. Of, zoals ik vorige week toelichtte, dat het met die beurscorrectie wel mee zal vallen zolang we maar niet in een recessie terechtkomen. Soms heb je er wat aan, soms heeft het een heel erg maakt-u-zich-geen-zorgen-het-komt-allemaal-goed-mevrouwtje gehalte. De grafiek van vandaag is er eentje van die laatste categorie.

Komt allemaal weer goed
Wat laat de grafiek zien? Dat het allemaal wel weer goed gaat komen, uiteraard. De grafiek is simpel: één lijn, die het verloop laat zien van de S&P500 voor, rond en na een marktcorrectie. Het gaat hierbij om de mediane ontwikkeling van de dertien correcties die sinds 1966 plaatsvonden, waarbij de S&P per saldo 13% moest inleveren. Wat blijkt? Ja, je verliest aardig wat, maar die verliezen worden doorgaans ook weer snel weggewerkt. In de eerste week verdien je 3%, in de eerste maand 8% en 19% in het eerste half jaar. Klinkt goed, maar ik moet u teleurstellen: hier heb je weinig aan.

Een eerste opmerking is dat de grafiek niet naar alle marktcorrecties kijkt, maar alleen naar die marktcorrecties waarbij er sprake was van een daling van de werkloosheid. Klinkt wellicht onschuldig -de Amerikaanse werkloosheid daalt momenteel toch ook? Het probleem is echter dat je door deze veronderstelling de correcties die tijdens recessies plaatsvinden wegfiltert. En laten de grootste correcties nou net rond recessies plaatsvinden. Dat mediane verlies van 13% zou een heel stuk lager uitkomen als we ook de correcties van 2000 en 2007er aan toe zouden voegen. In de laatste twee maanden van die correcties verloren aandelen tussen de 20 a 30% in waarde, waarmee de verliezen gedurende de gehele correctiefase op 50% uitkwam.

Maar daarmee kom je op het veel belangrijkere punt: deze grafiek laat het verloop van de beurs zien vanaf de bodem. Uiteráárd stijgen aandelen in dat geval: dat is nou eenmaal de definitie van een bodem… Sterker nog, gegeven deze definitie vind ik dat je nog best lang moet wachten (een maand of drie) voordat je al je verliezen heb weggewerkt.

How to lie…

Dus ja, als we zeker weten dat 1) de correctie voorbij is en 2) zeker weten dat we niet (alsnog) in een recessie komen, dan gaat het goedkomen met aandelen! Als je alle downside wegdefinieert, hou je alleen maar upside over: je gelooft het niet… Doe er uw voordeel mee, zou ik zeggen. Bedenk daarbij wel even dat het nogal kan schelen als de correctie toch nog niet helemaal over zou zijn, zoals twee van de onderstaande grafieken duidelijk laten zien.

R5yVxIEYnibkkiQPlpzG6w7h9DPLFJit12BP5FSZF3iP3_agJBneqWLOk71Ngxi7T4J-35Hbv4dS0Z27g0Lus3R0dFHxTgJ7bgb6rF20GYe1FpIfZ6EKKysy2OZBWXaKAqMTMFQ1xPAvSqUs

KSZfXRRMuOBIFpv22HyAo0ckCAsYGNz2ToTKc5HYnDYKdbU47IZLrU9POkfd38thSOtKFAZr9_SEr3ctFEf4SeXDqcQaEeY9crWFEmEdRFlXwE9C-tJrFqN0YkfAWhzGRvKUsRjMiLz4UJPQ
https://www.fidelity.com/viewpoints/market-and-economic-insights/market-pullback-timmer-recap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s