De Amerikaanse arbeidsmarkt

http://www.bloombergview.com/articles/2015-08-07/not-the-scariest-jobs-chart-ever

Eens per maand staan de financiële markten in het teken van één macro-economisch rapport: het payroll report. Dat levert veel plaatjes op, die niet altijd even informatief zijn…

Volgens mij heb ik het al een keer eerder gezegd, maar het payroll report dat elke eerste vrijdag van de maand gepubliceerd wordt, is één van de meest invloedrijke rapport over de Amerikaanse economie. Dat is niet alleen zo als we het hebben over de invloed die het kan hebben op de financiële markten, maar ook als we kijken naar de schat van informatie die in dat ene rapport verstopt zit. Banengroei (hoe sterk de economie draait), werkloosheid (hoe groot de structurele problemen zijn), loonontwikkeling (krapte op de arbeidsmarkt + inflatie) en dan ook nog vaak onderverdeeld naar leeftijdscategorie of beroepsgroep. Als grafiekenmaker kan je alle kanten op.

Scariest chart ever

Een klassiek voorbeeld is onderstaande grafiek, die de afgelopen 6 jaar de ronde heeft gedaan onder de kop ‘the scariest job chart ever’. Wat die grafiek weergeeft is de krimp (en het herstel) van het aantal banen dat heeft plaatsgevonden gedurende de recessies sinds de tweede wereldoorlog. Het angstaanjagende van deze grafiek was uiteraard de extreme daling van het aantal banen in navolging van de Amerikaanse recessie die in 2008 uitbrak: maar liefst 6% van alle Amerikaanse banen verdween en het duurde uiteindelijk meer dan zes jaar voordat de banenmarkt dat verlies weer had goedgemaakt.

7r8_A_oW4POf4MPGqYfPMf03mk7TN8AaJNdntxHFFSs_ZDrXKMtdIzs0va-VnSmfNL1q_d4Fzuyu7buM8WyMoTCUncPgk_x1dS3aS_lzjiFEESP2ooisQIHh_GGyLJEzh_XkNbALCMtp0yDI
http://www.businessinsider.com/the-scariest-jobs-chart-ever-2014-3?IR=T

Het was deze grafiek die de trigger vormde voor iemand bij Bloomberg om een alternatieve variant te creëren. Niet de krimp, maar het herstel zette hij daarbij centraal en het resultaat is de grafiek bovenaan dit stuk. Noch angstaanjagend, noch imposant was de kop die boven het artikel werd geplaatst, waarbij de auteur concludeerde dat het herstel weinig afweek van het herstel dat we de voorgaande twee recessie hadden gezien.

1 voor uitvoering

Tsja. Hij krijgt wat mij betreft een 7 voor het idee en een 1 voor de uitwerking. De arbeidsmarktdata is voor iedereen beschikbaar (https://research.stlouisfed.org/fred2/downloaddata/) en loopt terug tot 1939, dus waarom je dan een grafiek maakt die niet verder teruggaat tot 1975 roept bij mij wel vragen op. In het beste geval is het gewoon luiigheid, maar het kan ook zijn dat er simpelweg toegewerkt is naar de conclusie. De grafiek had er uiteraard als volgt moeten uitzien:

ceZZNPIIa5OkE7C-JzlePCp_q2MeCZsC0P9gAsh5SasdPrPvpF5Rx0jtYL616P6_2IlBnbylWW2cWppeGrCusc5FMPuQ4culyEmC-HuMDXR21AfuK4xYb_s_4HQBDMuS7hGcRaa-ThR5FH5l

Het beeld verandert nogal als je al die andere recessies er ook naast zet. Als je dan ook het herstelpunt van de 1990 recessie ietsje minder gunstig plaatst –de banenmarkt bleef tijdens die recessie een tijdje rond hetzelfde niveau hangen, dus het bodempunt is wat discutabel- blijft er van de conclusie dat het vlees noch vis was niet veel meer over: het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt na de 2008 recessie was simpelweg teleurstellend.

Overigens viel me bij het maken van de correcte grafiek nog iets anders op. De originele ‘scariest’ grafiek start pas met de recessie van 1948, terwijl er in 1943-45 ook nog sprake was van een recessie. Toch maar eens gekeken naar het volledige beeld:

mQosK4UCggvzdD4HqWS1lQyb77yvL5aeIXOumwK-WRU9K8EeIUONqvb5EUu-0o4QnJLFOYHkQg7rxzXi42EP2dFj0le-wvHYeMyH1tkXQvhfrCk5x52M9hTL1YH5t3fHKqz07hpgcdPibkPV

Het geeft te denken. Puur toeval dat deze ze deze grafiek na de Tweede Wereld Oorlog hebben laten starten, of hebben ze ook hier bewust een datapunt weggelaten…? Door die toevoeging van die grijze lijn, lijkt de 2008 recessie in elk geval minder dreigend dan daarvoor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s