Dief slaat zijn bitcoin-slag!

Iedereen kent ze. Van die experimenten van mensen die de techniek voor een week afzweren. Zien te overleven zonder mobiel of computer, afgesloten van Whatsapp, Instagram en Twitter. De verhalen van ontwenningsverschijnselen, bevrijding of wanhoop.
Aan zo’n soort experiment doe ik sinds zondag ook mee. Weliswaar heb ik nog steeds een mobiel op zak en mag ik naar hartenlust twitteren of instagrammen, maar verder moet ik zien te overleven zonder bankpasjes, ns-jaarkaarten en mijn laptop. Met dank aan een insluiper, die op de nacht van zaterdag op zondag een goede slag sloeg en al onze portemonnees, een aantal iPhones en mijn rugzak meenam.

Traumatische ervaring? Niet echt; we lagen te slapen. Bij de kinderen was er wel sprake van woede en onbegrip, maar –zoals onze jongste van vijf het onder woorden bracht – “gelukkig was hij niet in knuffels en beren geïnteresseerd”. Nadat we uitgelegd hadden dat ons geld gewoon nog op de bank stond en we ons huis dus niet hoefden te verkopen keerde de rust wel weer terug.

Mijn bevindingen tot nu toe? Het is te doen, maar wel verdomde onhandig. Iets simpels als een treinkaartje kopen, wordt al een obstakel. Mijn idee om die online te bestellen moest ik laten varen: iDeal werkt niet zonder bankpas. Gelukkig bleek dat ze in Amsterdam gewoon nog een loket te hebben waar je kaartjes kan kopen met cash, dus nu sta ik elke ochtend in de rij tussen de toeristen. In Weesp had ik een groter probleem gehad.

Verder word je een stuk prijsbewuster. Voordat je de supermarkt instapt, kijk je eerst hoeveel rammelend kleingeld je in je broekzak hebt zitten en moet je vervolgens binnen dat strakke budget blijven.
Eigenlijk is het vooral ook een ongepland consumentenonderzoek: de politie (aardig, maar verder weinig geïnteresseerd), de verzekeringsmaatschappij (tot nu toe geen klachten) en onze banken (wie komt het eerste met een pasje over de brug?) moeten laten zien wat ze waard zijn. ING heeft hierbij overigens wel een voorsprong genomen op de Rabobank, want met de ING-app kunnen we nog wel kleine bedragen overmaken zonder kaart.

Wraak!
En uiteraard zinnen we op wraak. De find-my-iPhone staat ingesteld en het wachten is op een signaal. Tevergeefs, want de tijd dat dieven met een actieve iPhone over straat gingen, ligt inmiddels ook al weer achter ons. Zolang die iPhone uit staat, heb je niets aan deze functionaliteit.
Dus zie ik nog maar één mogelijkheid: een twitterblogactie waarin ik claim dat mijn wallet van mijn bitcoinaccount op de mobiel staat. Tweehonderd bitcoins binnen handbereik van de dief. Je hoeft de iPhone maar aan te zetten en je bent rijk!

En dan maar hopen dat de dief het FD niet leest…

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 12 augustus 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s