Geen paniek.

http://uk.businessinsider.com/baml-panic-selling-vs-sp-500-returns-2015-8

De grafiek van vandaag heeft een simpele en gevoelsmatige logische boodschap: paniek is nergens goed voor. Of is het onzin?

Deze grafiek is afkomstig van een rapport van Merrill Lynch, maar heb ik gevonden op de site van Business Insider. Wat hij laat zien is het verloop van de S&P500 vanaf 1960 tot nu (blauw) en het rendement dat je had gehad als je in paniek was geraakt (oranje). Het verschil is aanzienlijk, zeker als je bedenkt dat we naar een grafiek kijken met een logaritmische schaal. Boodschap: niet in paniek raken mensen!

Nou is dat op zich geen al te grote verrassing. “Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten” is een uitdrukking die je steevast bij aandelenbeleggers terug ziet komen op het moment dat de markt een beetje in paniek raakt. De reden daarvoor is simpel: dagen die een sterke koersdaling laten zien, worden vaak gevolgd door dagen met sterke koerswinst. Onderstaande grafiek geeft dat beeld duidelijk weer. De grafiek laat de frequentieverdeling zien van dagen met een koersverlies van 3% of meer (blauw) versus die van koerswinsten van 3% of meer (rood) voor de periode 2000-2006. Wat je ziet is dat deze dagen keurig gegroepeerd zijn: de blauwe en de rode dagen lijken elkaar gewoon op te zoeken.

wbM-O_POcSXrBTJmCP5OHILSE_PPVILr-PqvI7tiQd07J9N1t-zYYyd_cl0QLZV_OLNNQnhD8_4pjPmh3TjXXWb3EFqrgekB1Sou18PJV41yENlCnQLF4V_Ztg13oj_0pVAom2F1HM6MoH76

Ook dat is niet zo hele erg vreemd. Stel de beurs stort in omdat er een slecht economisch cijfer wordt gepubliceerd. Aandelen worden hard geraakt, de beurs zakt in een paar dagen met 3, 5 of 10 procent: echte paniek dus. Net als je denkt dat de wereld zijn laatste dagen meemaakt, komt er vervolgens iemand van de Federal Reserve, die de rente verlaagt, of aankondigt voor immense bedragen obligaties te gaan kopen. Hosanna! De beurs knalt omhoog en niemand weet eigenlijk meer waar de drukte eigenlijk over ging. Zo leidt een oorlogsdreiging (paniek!) vaak tot een politieke oplossing (hosanna!), levert de kans op Grexit (paniek!) toch weer een verlening van financiering op (hosanna!) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Gegeven deze volatiliteit is het erg moeilijk het juiste in- en uitstapmoment te kiezen: zal je net zien dat je alles verkocht hebt nét voor die 5% plusdag…

De definitie van paniek?

Tot zover niets verrassend dus. De vraag is alleen, hoe definieer je paniek. Zoals gezegd, ik heb het rapport niet, maar volgens de tekst op de website houdt de paniek-strategie in dat de belegger verkoopt na een dag met een daling van 2% (of meer) om pas na 20 handelsdagen terug te komen.

Nou weet ik dat elke definitie van paniekverkopen discutabel zal zijn, maar dit kwam mij toch wat over als eentje die wellicht nét het beste resultaat op zou leveren. Hoe gevoelig was de uitkomst als we bijvoorbeeld pas bij 3% in paniek zouden raken, of wellicht na een dag of vijftien al terug zouden komen? Toch maar eens even een spreadsheet in elkaar geflanst. En daar ging het mis, want toen ik mijn handelsstrategie had ingeklopt, kreeg ik deze grafiek:

NAxZc_kCHtBe6pNH1SAcZrIQImOJHeLVFgf0QQsIwfF6xGJiZbfH0Ub88znOpR7kYZ1v69s4rPHeEAGmptuZWwSWwPwD7dm93FlzVBHOp8MagPrABSHHp688b0gYU4pMOgxMRnEB8q5sVAdS

Nog steeds een zwakker resultaat, maar toch wat minder dan die grafiek van Merrill. Mogelijk ligt dat aan het feit dat Merrill met dividend rekening heeft gehouden – je loopt immers dividend mis als elke keer twintig handelsdagen uit de markt ben-, maar waarschijnlijk ligt het aan de kleine toevoeging ik nog niet genoemd had: je keert na twintig dagen terug naar de markt, ‘mits de markt vlak of hoger staat’. Hoe ik dat precies moet interpreteren weet ik niet: als je slechts terugkeert naar de markt als de beurs hoger staat ten opzichte van het niveau dat je uitstapte, zal je uiteraard altijd achterblijven bij een buy and hold strategie. Overigens is dat niet wat Merrill doet, want dan zou je in de periode 2008-2012 en rechte lijn gezien hebben.

Als we dat verschil even voor lief nemen, kan ik nu laten zien hoe gevoelig deze paniek-strategie is voor de gemaakte veronderstellingen. Die blijken nogal belangrijk te zijn… Zo ziet je verband eruit als je bij een correctie van 2.5% in actie komt:

aChZch67n2fY7udEuzfqhxSO7DcTsMxA03vEef43Dla20ChQhXbHWLFHbIdRrM8YUaLf5G9G8dqA5xCE4TxZI-StXp5a2u74-Wy5605q6DVWHMCpyJCpOKZj8x7zQ0k_Bd6etXwDR_rlNkOX

Zo als je pas bij 3% in actie komt:

HRHfyoa8lSs29oLlB5PFreGfugoP9iwgnPNuZdA9YfmM4yTl8jRoX-gZyVL7IUEk6Di6HVjZ_8pEQneTDohXAWSUMT6KRlBSvtOBpGHQFeQZeJswEn2dCS9U02kpRWFm-ty0tFLZKpY8Yfnw

En zo als je de pijngrens pas bij 5% legt.

vM-lAj6lfyZLrewcq3MMmM30kUQayCPEdOOwlKxjV1CnJ50U8BQhtm5w491NXaii0mmQZ-IiHXWiDCucRIZqirWRNwD0urO-RHlbvfE5DOFsp6809-S85Svx1ZzqhZlLhy1cew5J0JDFTh5w

Het scheelt niet veel, maar toch: een beetje in paniek raken op zijn tijd blijkt toch niet zo heel erg slecht te zijn. Voordat u nu bij de volgende 5% neerwaartse correctie alles verkoopt: kijk uit. Ik heb geen rekening gehouden met dividend, noch met transactiekosten. Zou je die meenemen, kon het verschil wel eens naar nul teruglopen. Daarnaast, zoals altijd, bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s