Slechte rendementen op komst…

http://www.pieria.co.uk/articles/buy_us_equities_now_and_you_could_be_locking_into_historically_poor_returns

Voor Amerikaanse aandeelhouders gaat het de komende tien jaar sappelen worden. Of althans, dat is de boodschap die achter de grafiek van deze week verborgen ligt.

Om met een compliment te beginnen: ik vind het een mooie grafiek. Een puntenwolk, een raster, een duidelijke zwarte lijn en dan die vervaarlijk uitziende rode lijn. De boodschap: afgaande op het verleden, gaan Amerikaanse beleggers slechts 1% rendement maken de komende tien jaar. Simpel, maar doeltreffend.

Na zo’n inleiding voel je de ‘maar’ denk ik alleen al hangen, want met simpel en mooi kom je er uiteraard niet. Voordat ik aan die maar toe kom, eerst nog even wat meer uitleg over die grafiek, want wat zien we nou eigenlijk precies? De grafiek geeft een verband weer tussen de waardering van aandelen (horizontale as) en het rendement op aandelen in de tien jaar die volgen (verticale as). De waarderingsmaatstaf is in dit geval de wereldbefaamde Shiller PE, een maatstaf waarbij de huidige koers van aandelen vergeleken wordt met de lange termijn winst. Niet de verwachte winst, niet de winst van het afgelopen jaar, nee, de gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar. De reden waarom Shiller zo’n lange periode hanteert is om het volatiele karakter van winst terug te brengen tot een wat stabieler geheel. De ontwikkeling van de Shiller PE door de tijd heen ziet er als volgt uit:

SDwruNxGT7mrDLeAtd9_s_fv17m6Dd8c9AQBSpz9ayG0r5cyyJX9It3zsNUBWJF6sn0lWtOxOgmab_Q8l9gpj6Gt9QmsRr8_WVqNo74X2Bj9AQHPZQD6njXdyFCb3lqaUL6eodxzuHOllUou

Het mooie van deze maatstaf is dat je gelijk de twee grote zeepbellen in de Amerikaanse aandelenmarkt ziet: 1929 en 2000. Op basis van deze grafiek waarschuwde Shiller in 2000 dan ook voor een zeepbel, een paar maanden voordat de Nasdaq de daling inzette waarmee de index bijna 80% van haar waarde verloor. Het mooie er van is dat je zijn data bovendien gratis online kunt vinden, wat dan ook gelijk weer verklaart waarom je de Shiller PE –ook wel bekend onder de naam CAPE- zo vaak in grafieken terugziet.

Dan nog even over de verticale as, die van het rendement. Wat die laat zien is het rendement dat je de komende tien jaar krijgt op je belegging. Kan dat dan, vraag je je waarschijnlijk af. Zeker, mits je je tot het verleden beperkt. De laatste datapunt die je in deze grafiek ziet, is de PE van mei in 2005 en het rendement dat je vervolgens in de periode 2005-2015 ontvangen hebt (5% gemiddeld per jaar).

De ‘maar’
Wat de grafiek laat zien is een vrij logisch verband. Zodra aandelen duur zijn, daalt het rendement dat in de jaren die volgen, zijn ze goedkoop, dan vang je stevige rendementen. Daar valt op zich niets op af te dingen en daar ben ik het ook 100% mee eens.

Dan de ‘maar’: dat zijn er eigenlijk meerdere. De eerste is de zwarte lijn. Hij ziet er mooi uit, maar het is duidelijk dat hij zeker niet perfect is. Kijk je bijvoorbeeld naar een PE van 18x, dan zie je dat de lijn je een rendement van 5% voorspelt. Kijk je echter naar de punten die verticaal op de 18x lijn liggen, dan zie je dat er gevallen zijn geweest waarbij het rendement na 10 jaar rond de 15% (per jaar) uitkwam, maar ook gevallen van slechts -5%… Kijken we naar de rode lijn, de huidige waardering, dan zie je dat de range tussen de -1% en +6% ligt. 6% klinkt al een stuk beter dan 1%. Nou kan je zeggen dat dat nog steeds niet erg hoog is, maar daarbij moet je wel bedenken dat het om een reëel rendement gaat, gecorrigeerd voor inflatie.

Een ander probleem is de periode van 10 jaar. Om dat punt te maken, laat ik een tweede grafiek zien die ik vorige week toevallig tegenkwam.

4SzkB1v5dWnYpEg1RItn9N1xctwpP-beU3jn0QKMRO-jTvnZPpBSQh-fjkURmkSwtPHeL0PVbKqyWCs6i2bet7fn8orQTu98pZtUY5TcvIigEKTXfCauf--Yc_JoY-v7SDwGtwJ0bx4dcdTF
http://uk.businessinsider.com/shiller-pe-versus-subsequent-3-year-real-equity-returns-2015-6

Precies dezelfde grafiek, maar dan niet met het rendement over de komende 10 jaar, maar de komende drie jaar. Het beeld komt grofweg overeen: dure aandelen leveren minder goede rendementen. Het verband wordt echter wel duidelijk minder sterk. Wat je daarnaast ook ziet is dat de uitslag veel groter is geworden: bij de huidige waardering lag het rendement in de drie jaar die volgde tussen de +25% en de -40%. Het kan verkeren.

Waardering is geen market timer
Dit proces wordt alleen maar extremer als je de periode korter maakt en dat is ook gelijk het punt dat ik wil maken: waardering is een factor die op korte termijn weinig ter zake doet. Dat je over een periode van tien jaar met de huidige waardering van aandelen rekening moet houden met lagere rendementen, onderschrijf ik volledig, maar dat zegt me niets over wat ik dit jaar kan verwachten. Die 1% is een realistische schatting, maar dat hoeft niet te betekenen dat we niet eerst nog drie jaar rendementen van +20% gaan zien, om vervolgens in heel zwaar weer te komen.

Om deze boodschap simpel weer te geven: de vorige keer dat we op een PE van 28 stonden, was het januari 1997. Had je toen je aandelen verkocht, had je een gemiddeld nominaal rendement van 25% misgelopen in de drie jaar die volgden. Anders gezegd: waardering is een waardevolle tool om als belegger in het achterhoofd te houden, maar is qua timing element niet geschikt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s