Investeren of uitkeren?

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-29/citi-here-are-a-bunch-of-companies-spending-more-money-on-their-shareholders-than-on-their-businesses

Stel je bent de baas van een groot bedrijf en je hebt een goed jaar achter de rug. Wat doe je met de winst: investeren of uitkeren?

Wat doe je met de winst? Investeer je het in een nieuw gebouw, koop je er een ander bedrijf mee, stop je geld in de ontwikkeling van een nieuwe activiteit of geef je een deel terug aan de aandeelhouders? Het is een vraag die als een rode draad door de besluitvorming van alle bedrijven loopt en die uiteraard niet in elke bedrijfstak op dezelfde manier beantwoord zal worden. Zo zullen jonge bedrijven in relatief nieuwe en snelgroeiende bedrijfstakken (denk aan Facebook of Amazon) doorgaans meer geld nodig hebben om nog in de groeistrategie te investeren, terwijl de wat oudere bedrijven (denk Shell, Unilever) juist minder noodzaak zien om nog heel agressief te blijven groeien, zodat er meer geld overblijft om aan de aandeelhouders uit te keren. Niet dat er niet geïnvesteerd wordt, dat uiteraard ook weer niet, maar de jacht naar marktaandeel is in zo’n latere fase van de industrie doorgaans al achter de rug.

Men investeert niet meer!
Tot zover niets nieuws onder de zon. Toch is er de laatste jaren wel degelijk iets veranderd als het gaat om de balans tussen investeren of uitkeren, en dat laat zich het beste vangen in de volgende grafiek die ik al eens eerder behandeld heb. De grafiek is wat ouder (2014 staat nog als een stippellijntje weergegeven), maar ik denk dat dat laatste datapuntje niet zo heel veel verschil zal maken. De trend is duidelijk: investeren is uit, uitkeren aan aandeelhouders is in.

Png27AsJ3yqTKZjhmO1y0hdS5Z5F573UowuWbOEKRWCHdZDprDRCMv4PHwuZzwooOAnsn-9aK--trjoljTM0PUk-3srhkdC5h4aXJChIYk6uznlZIzxD4sumkJL8ETou3FwSlQYJ6ZWp354Y

Voor velen is dit een behoorlijk zorgwekkende trend, want lage investeringen betekent ook dat er niet meer geïnvesteerd wordt in innovatie en toekomstige groei. Geen wonder dat we de afgelopen tien jaar zulke lage groei hebben gezien, want er is gewoon niet geïnvesteerd, aldus deze gedachtegang. Het is mede om die reden dat bijvoorbeeld Larry Fink, de CEO van de grootste fondsbelegger van de wereld, Blackrock, met enige regelmaat brieven schrijft om de aanvoerders van de grotere bedrijven van de wereld op te roepen om vooral weer wat meer te gaan investeren.

Persoonlijk heb ik wat moeite met het verhaal dat er nauwelijks meer geïnnoveerd zo worden. De afgelopen tien jaar zijn er talloze nieuwe ontwikkelingen geweest, die de wereld danig hebben veranderd. De vlucht die de iphone en ipads genomen hebben, de opkomst van bedrijven als Facebook, Uber of Tesla of de ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s: aan vernieuwing volgens mij geen gebrek. Maar dat terzijde.

Wat te doen: investeren of uitkeren?
Kom ik eindelijk op die eerste grafiek. Wat laat die nu zien? Op de horizontale staat het verband tussen investeringen en uitkeringen naar aandeelhouders. Des te hoger het getal dat je daar ziet, des te meer men investeert en des te minder men uitkeert. Op de verticale as staat vervolgens het rendement dat je gedurende de afgelopen vijf jaar had behaald als je in de verschillende markten had belegd. Zo zie je dat bedrijven uit de consumer staples sector (levensmiddelen, persoonlijke verzorging) het minst investeren en het meeste uitkeren gemiddeld best wel hoge rendementen hebben opgeleverd, terwijl de bedrijven uit de materials sector, waar relatief veel geïnvesteerd wordt juist hele slechte rendementen voor aandeelhouders hebben opgeleverd. Het lijntje laat het heel duidelijk zien: hoge investeringen zijn slecht voor het rendement op aandelen. Laat die Fink daar eens even over nadenken voordat hij die briefjes gaat schrijven!

Toch heb ik wat moeite met die grafiek. Zo zijn er een paar vreemde uitschieters op die grafiek te zien. De eerste is die van Japan, waar veel geïnvesteerd wordt (of weinig uitgekeerd), maar waar je maar zeer matige rendementen hebt gezien, volgens de grafiek. Matige rendementen? In Japan? De afgelopen vijf jaar?? Ik heb het eens even nagekeken, maar het totale jaarlijkse rendement op de Nikkei (waarbij je het dividendrendement dus meeneemt) bedroeg 12,7% over die periode, waarmee Japan dus ongeveer even hoog als de Consumer Staples en IT ligt. Ik vermoed eigenlijk dat de makers van deze grafiek het rendement in dollars hebben weergegeven. Schuif het blokje van Japan naar boven en het beeld verandert aanzienlijk.

En dan die uitschieter van de materials. Die zwakke performance hangt voor een groot deel samen met de prijsdalingen die je in de verschillende grondstoffen markten hebt gezien. Je kan eventueel nog volhouden dat die prijsdalingen het gevolg zijn van een overaanbod van grondstoffen doordat er te veel geïnvesteerd zou zijn (denk bijvoorbeeld aan schaliegas), maar het is veel waarschijnlijker dat het met het wegvallen van de vraag naar grondstoffen samenhangt. China groeit minder, zeg maar.

Als je die twee punten zou aanpassen, komt ook dat lijntje opeens heel anders te liggen en is er van een verband eigenlijk geen sprake meer. Kortom, leuke grafiek, maar hij komt gevaarlijk dicht in de categorie broddelwerk.

Oh ja, er is nog een derde optie
Overigens is er nog een derde optie, die ik in de inleiding niet noemde: uitbetalen aan je personeel. Als je de krantenkoppen van de afgelopen maanden in de gaten gehouden hebt, krijg je het gevoel dat die laatste optie aan populariteit heeft gewonnen. Grote bedrijven als Wal-Mart en McDonald’s hebben – onder zware druk van de publieke opinie, overigens – aangekondigd de lonen voor de laagstbetaalde banen te verhogen. Kijken we echter naar de macro-economische cijfers, dan lijkt het met die loonstijging nog wel mee te vallen.

Macintosh HD:Users:ldaalder:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2015-06-03 19.39.18.png

Blijft er nog slechts een optie over: geef jezelf een hoger salaris. Maar daar heb ik het vorige week al over gehad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s