Cijferseizoen

https://www.bespokepremium.com/think-big-blog/earnings-season-winds-down-and-the-winners-are/

Met de publicatie van de eerste kwartaalcijfers van Wal-Mart eerder deze week, is het Amerikaanse cijferseizoen nu officieel afgerond: nog 48 dagen te gaan, voordat Alcoa de aftrap geeft voor de volgende ronde. Maar hoe waren de cijfers nu eigenlijk?

Toen ik – vijftien jaar geleden inmiddels – nog werkzaam was als aandelenanalist, markeerde het einde van het cijferseizoen het begin van de periode dat je weer aan vakantie kon gaan denken. Tijdens het cijferseizoen waren alle verloven standaard ingetrokken, want als de bedrijven uit jouw sector met cijfers naar buiten kwamen, moest je daar uiteraard bij zijn. Indertijd was er in mijn werkende leven dan ook aan een zeker seizoenpatroon onderhevig, waardoor de term cijferseizoen bij mij duidelijk associaties oproept. Daarmee ben ik waarschijnlijk onderdeel van een heel kleine groep mensen (analisten, accountants, bestuurders), want het merendeel van de Nederlanders zegt het helemaal niets.

Het cijferseizoen is de periode waarin de verschillende beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalresultaten bekend maken. In de VS begint die doorgaans met de cijfers van Alcoa (die doorgaans een week na afronding van het kwartaal al met cijfers komt) en eindigt meestal met Wal-Mart. Helemaal zuiver is dat overigens niet, want er zijn ook altijd bedrijven die met afwijkende kwartalen werken (feb-apr), of die alleen maar halfjaarcijfers publiceren, dus ook de komende 48 dagen komt er vast nog wel het één en ander langs. Al was het maar op de analistenbijeenkomsten, die steevast buiten het cijferseizoen worden belegd.

Winstcijfers

Belangrijker dan de definitie van wat het cijferseizoen nou eigenlijk is, is de vraag hoe de resultaten nou eigenlijk geweest zijn en hoe je dat het beste kunt weergeven. Makkelijk is dat uiteraard niet: geen bedrijf is immers hetzelfde, en de zorgen die in de ene sector spelen, zijn totaal niet van belang in de andere. Zo lag de nadruk bij de Telecomsector in het jaar 2000 op EBITDA (Earnings before garbage, zoals het ook wel eens gekscherend genoemd werd) en het aantal abonnees (ongeacht of ze winstgevend waren), terwijl men in de financiële sector geloof hechtte aan boekwaarde en Embedded Value. Ook heden ten dage zijn er verschillen: zo ligt bij een bedrijf als Amazon de nadruk duidelijk niet op de winstgevendheid maar op de omzet.

En dat is nou juist gelijk het mooie van de grafiek die ik deze week bespreek. Deze grafiek combineert namelijk twee dingen: de winstgevendheid per aandeel (of strikt genomen, de mate waarin de winstcijfers beter of slechter waren dan verwacht) en kijkt gelijk ook naar de marktreactie. Op die manier krijg je gelijk een goed beeld van hoe belangrijk die winstcijfers nou eigenlijk zijn. De absolute winstgevendheid vind je in deze grafiek overigens niet terug, maar het ligt wel te grondslag aan de indeling in de drie categorieën die in de grafiek gebruikt worden. Zo vallen de bedrijven die beter dan verwachte winstcijfers publiceerden in de groene categorie, komende de bedrijven die min of meer conform verwachtingen doorkwamen in de blauwe categorie en is de rode rubriek weggelegd voor de bedrijven met tegenvallende winstcijfers. Uit de tekst blijkt dat per saldo 60% van de bedrijven positief wist te verrassen, 10% in lijn met verwachtingen was en dat 30% teleurstelde.

Op de verticale as laat men vervolgens zien hoe de markt reageerde op de winstcijfers door de koersbeweging op de dag van de aankondiging te laten zien. Als de winstcijfers allesbepalend zouden zijn geweest, dan had je verwacht dat de koersreacties van het groene segment allemaal positief zijn geweest, terwijl de rode uitslagen voornamelijk negatief zouden moeten zijn, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Welke bedrijven het precies zijn, valt uit deze grafiek niet af te lezen, maar er is dus een aandeel dat bijna 20% in waarde gestegen is op tegenvallende winstcijfers, terwijl er tegelijkertijd een aandeel is dat 30% in waarde daalde op sterker dan verwachte winstcijfers. Het kan verkeren.

Verrassend is dat overigens niet, want als een bedrijf goede eerste kwartaalcijfers publiceert, maar tegelijkertijd een winstwaarschuwing afgeeft voor de rest van het jaar, kan je er van uitgaan dat de beurs daar niet al te positief zal reageren. Er is meer onder de zon dan de winst van het kwartaal dat al achter ons ligt, zeg maar. Dat gezegd hebbende, laten de getallen overigens wel zien dat je als bedrijf beter meevallende dan tegenvallende winstcijfers kan publiceren: aandelen uit het groene segment stegen op de dag van aankondiging met gemiddeld 1,5%, waar het rode segment gemiddeld 2,3% moest inleveren.

Antwoord?

Hebben we daarmee een antwoord op de vraag of dit een goed cijferseizoen was of niet? Uiteraard niet. Weliswaar is die positieve score van 60% hoog, maar dat zegt per saldo niet zo heel veel. Zo heb ik al een keer eerder geschreven dat de winstverwachtingen voor het eerste kwartaal de afgelopen maanden ongekend hard naar beneden zijn bijgesteld en dat de winstcijfers vervolgens meevallen, is niet echt iets om over te juichen. Kijken we daarnaast naar omzetcijfers, dan blijkt dat slechts de helft van de bedrijven positief heeft weten te verrassen ten aanzien van de omzet. Dat is de zwakste score sinds het eerste kwartaal van 2013. Geen reden tot feest dus.

Overigens ziet het resultaat van de kwartaalcijfers er per sector als volgt uit. Met name technologie heeft het goed gedaan, terwijl Energie de hekkensluiter was. Dat laatste is niet echt heel verrassend, zou ik zeggen.

https://www.bespokepremium.com/wp-content/uploads/2015/05/epsrevs052015.png

https://www.bespokepremium.com/think-big-blog/q1-earnings-season-over-sector-winners-and-losers/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s