Briefje schrijven

Een paar weken geleden stuurde de hoogste baas van Blackrock, Larry Fink, een brief naar de CEO’s van alle bedrijven in de S&P500, waarin hij zich zorgen uitte over het huidige korte termijn denken van het Amerikaanse bedrijfsleven. Met korte termijn denken doelde hij op de groeiende nadruk die de grote bedrijven leggen op de hoger dividend en de inkoop van eigen aandelen, boven bijvoorbeeld het investeren in innovaties. Mocht u het niet weten: met een beheerd vermogen van bijna 4800 miljard dollar is Blackrock de grootste fondsbeheerder van de wereld.

Ik citeer een stuk uit de bewuste brief: “As I am sure you recognize, the effects of the short-termist phenomenon are troubling both to those seeking to save for long-term goals such as retirement and for our broader economy.” Als iemand in een presentatie of brief de woorden ‘zoals iedereen wel weet’, of ‘ik hoef jullie niet te vertellen’ gebruikt, word ik altijd achterdochtig. Je moet als toehoorder immers stevig in je schoenen staan om vervolgens toe te geven dat jij het helemaal niet weet, of dat het je toch nog even uitgelegd moet worden. Een simpele presentatietruc, die bij mij steevast averechts werkt. Ook hier vraag ik me dan ook gelijk af of de claim wel zo solide is als de schrijver doet voorkomen.

Fink doet eigenlijk twee uitspraken. De eerste is dat het korte termijn denken slecht is voor lange termijn beleggers en de tweede is dat het slecht is voor de economie als geheel. Het eerste deel van de uitspraak roept bij mij alleen maar vragen op. Uit welke studie blijkt dat bedrijven die meer investeren een beter rendement voor de lange termijn belegger bieden? Mogen lange termijn beleggers niet van aandelen ruilen, soms? En waarom moeten alleen Amerikaanse bedrijven een oproep krijgen om de lange termijn hoog in het vaandel te dragen?

Slecht voor de economie?
Het tweede deel van de uitspraak is dat het slecht zou zijn voor de economie als geheel. Waarom is mij eigenlijk niet duidelijk. Ik kan me eventueel nog voorstellen dat het slecht kan zijn voor de concurrentiepositie van de bedrijven in de S&P500, maar de economie? Als geen enkel S&P500 bedrijf meer investeert, biedt dat alleen maar mogelijkheden voor de kleinere bedrijven die dan met de innovatie over de brug komen, lijkt me.

Dat het bedrijfsleven momenteel veel nadruk legt op inkoop van eigen aandelen is geen wonder: het is de logische resultante van hoge winstgevendheid, extreem lage rentes en het gemak waarmee grote bedrijven schuld kunnen aantrekken. Als je daar met een brief iets aan wil veranderen, kan Fink waarschijnlijk beter een brief naar de Federal Reserve sturen om te klagen over de lage kapitaalmarktrente. Dat komt die lange termijn beleggers ook gelijk ten goede…

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 6 mei 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s