Cash is king

http://qz.com/380342/the-global-economys-bizarre-problem-too-much-money/

Amerikaanse bedrijven lijken steeds meer geld te hamsteren. Vreemd eigenlijk, als je bedenkt dat de opbrengst van geld (rente) nog nooit zo laag is geweest…
Laat ik beginnen met de opmerking dat als ik ooit een boek ga schrijven over de do’s and dont’s ten aanzien van het maken van een goede grafiek, dat deze grafiek dan waarschijnlijk in de top drie van don’ts terug zal keren. Niet dat er iets mis is met de data, of de boodschap die er uit naar voren komt: de boodschap is overduidelijk.

Zegt niet veel

Iets te overduidelijk naar mijn smaak, want hoewel die stijgende lijn er indrukwekkend uitziet, zegt hij in feite niet zo veel. Je ziet hier een absoluut bedrag in dollars, waarbij geen rekening gehouden is met de onderliggende groei van de economie en de inflatie. Als je de informatie op die manier presenteert, kan je heel veel van dergelijke grafieken maken. Of je nou de consumentenbestedingen aan restaurants, consumentenschuld of -zeg- de jaarlijkse uitgaves voor vakanties zou weergeven sinds de jaren vijftig, je krijgt elke keer hetzelfde beeld: onwaarschijnlijke groei! De reden is simpel: de economie is sinds die tijd 8 keer zo groot geworden. Mocht u mij niet geloven: hier de grafiek van het Amerikaanse BBP, eveneens in nominale termen. Zoek de verschillen…

GyAbjxtMyV9OnwHF4up825fYMzftRGqnNI_JIW_b7x6w1OaPz8-L7BA0jg-RaWyA_7dsbM5b_aVvfiaUjvVMC7agyiQK0QZlilLaryiVcAt9wBAhM-WnE3jGF_-O70S-FX3r-xUswSwOZO29

Ik zeg niet dat er geen verschillen zijn: die zijn er zeker. Alleen kan je dat op basis van die eerste grafiek nooit vaststellen. De goede manier om een dergelijke grafiek weer te geven is door het aan de omvang van de economie te relateren. Helaas, in de online database van de Fed (Fred genaamd) kon ik geen US corporate cash holdings vinden. Ook als ik enkele posten van het zogenaamde flow of funds rapport combineerde (waarvan ik vermoed dat het de bron is), kwam ik niet op het totaal dat de grafiek van Quartz weergeeft, dus die weg liep enigszins dood.

Beter resultaat

Maar met een beetje googlen kom je een heel eind. Weliswaar is de data wat oud (de grafiek loopt tot 2011), maar het leverde uiteindelijk toch het beeld op waar het uiteindelijk allemaal om ging: dat het Amerikaanse bedrijfsleven sinds de jaren 80 de kasbalans zo’n beetje verdubbeld had. De eerste grafiek –hoe slecht hij ook is – klopt dus: Amerikaanse bedrijven hamsteren geld als nooit tevoren.

slhMPEMzJjBPbPVhDvFpTHc6ZTLuZe0uykRxUsITazsoMkKA_3Ds1zJxVNr5bKuRz6URUyW08nguiOTz_BXb4HbLeOZA4o2qc6sa2uWKBMXJiTbc6Oy_zoo8pPNoZqUVDSLjBurRxu66u6CY
http://www.treasurystrat.com/sites/default/files/TSI_CorpCash_2011Q3_ParticipantReport%28U.S.%29.pdf

Nou zijn er meerdere argumenten te verzinnen waarom Amerikaanse bedrijven zoveel geld op de balans willen houden. Zo is niet alleen de opbrengst van geld (rente) nog nooit zo laag geweest, maar dat geldt ook voor de kostenkant (inflatie). Daarnaast kan er sprake zijn van een verandering in het risicoprofiel van het bedrijfsleven, kan er een gegroeide behoefte aan hogere flexibiliteit zijn, speelt de crisis in de bankensector die tot minder financieringsmogelijkheden heeft geleid mogelijk een rol, kunnen bedrijven inspelen op de behoefte van aandeelhouders voor een sterkere balans en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoewel al die argumenten genoemd worden en tot op zekere hoogte ook een rol spelen, is er echter een factor die veel dominanter is: de belastingdienst.

Wat is het geval? Amerikaanse bedrijven die winst maken in het buitenland –zeg Ierland- betalen het lokale (lage) belastingtarief. Als het bedrijf die winst vervolgens naar Amerika wil repatriëren, klopt de Amerikaanse belastingdienst op de deur om het verschil tussen de lage buitenlandse belastingtarieven en het hogere Amerikaanse tarief alsnog te incasseren. Zolang ze het geld in het buitenland laten staan, is die Amerikaanse naheffing niet van toepassing. Gevolg: met name de grote, internationaal opererende bedrijven hebben een groeiende berg aan kas in het buitenland staan. En mocht je denken dat het om kleine bedragen gaat, kom je bedrogen uit. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de kasbalans van Apple zien.

Qm1g1vZCGST0FmrpjY-8vhGdBS6ZbB4KP8nRPjBjlm7j5yzznvrwIuk5N6OQv8MJRe0wqjZNEYajfRTfQ8Bb1qa5GNg2rv6vnDaPRmk7FCpoZ685DTwJ6BkX83tA-TEaBqM1YUcbjlZrCJbF
http://www.zerohedge.com/news/2015-04-29/apple-warns-material-financial-damage-if-its-171-billion-offshore-cash-jeopardized

Apple heeft een luttele USD 193 miljard aan kas op de balans staan, waarmee het bedrijf dus een tiende van de kasreserve van de eerste grafiek voor zijn rekening neemt. Zoals de grafiek duidelijk laat zien, staat het grootste en sterkst groeiende deel van die kaspositie (USD 171 miljard) in het buitenland. De binnenlandse kaspositie is nauwelijks meer dan USD 20 miljard…

Kortom: Cash is King, maar dan wel mede dankzij de Amerikaanse belastingdienst. Of misschien wel dankzij de lage belastingtarieven buiten Amerika, dat kan uiteraard ook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s