Zeepbel top tien

Toen de internetbubbel aan het einde van de jaren negentig werd opgeblazen, was de term zeepbel nog een relatief onbekend fenomeen. Zeker, we kende het verhaal van de tulpenbollen wel, maar om nou te zeggen dat dat veel indruk maakte, nee. Het was een leeg begrip, dat niet opwoog tegen de stoere verhalen over de behaalde koerswinsten bij de aanschaf van het laatste internet-snoepje-van-de-week.

Na het leeglopen van de internetbubbel en het klappen van de Amerikaanse vastgoedzeepbel is iedereen zich inmiddels terdege bewust van de ernst van de zaak. Zeepbellen zijn niet langer een vermakelijk verhaaltje over tulpenbollen ter waarde van een grachtenpand. Het staat inmiddels synoniem voor crisis, werkloosheid en ellende. Niet meer dan terecht dat daar met de nodige aandacht naar gekeken wordt dus. Het probleem is echter dat het zeepbel spotten daarmee lijkt uitgegroeid tot de nieuwste volkssport. De oogst van de afgelopen twee jaar is imposant: na de zeepbel in bitcoin, in Amerikaanse aandelen en in goud, volgden zeepbellen in obligatiemarkten, biotech en olie elkaar in een versneld tempo op. Je kan door de zeepbellen het bos bijna niet meer zien.

Etiquette?
Mijn eerste gedachte was om een nieuwe zeepbel etiquette voor te stellen. Een soort checklist die iedereen af moest werken voordat het Z-woord gebruikt mag worden. Pas als er aan vier voorwaarden wordt voldaan, mag het een zeepbel genoemd worden. Welke? 1) De belegging moet duur zijn ten opzichte van het eigen verleden. 2) Er moet sprake zijn van euforie 3) De zeepbel moet binnen een maand of drie het hoogtepunt bereiken en 4) Het knappen moet sterk nadelige gevolgen voor de economie hebben. Strenge eisen, maar voor een goed doel: laat de zeepbel in zijn waarde.

Kansloos uiteraard. ‘Zeepbel!’ roepen is bijna net zo leuk als ‘Wolf! ’ en dat plezier laat niemand zich door wat arbitrair gekozen regels ontnemen. In het kader van if you can’t beat them, join them, heb ik daarom voor plan B gekozen. De Zeepbel Top Tien, inclusief stijgers, dalers, nieuwkomers en een tipparade, van jonge, nog minder bekende zeepbellen.

Mijn tip voor dit moment? Chinese aandelen! De afzwakkende Chinese economie ten spijt, is de Shanghai CSI 300 index de afgelopen 8 maanden tijd 110% in waarde gestegen, geholpen door een explosieve groei van particuliere beleggers. De waardering van Chinese aandelen ligt hiermee in koerswinsttermen momenteel 50% boven die van andere opkomende markten, en zelfs 15% boven die van de geïndustrialiseerde landen. De markt is duur, er is sprake van euforie en gegeven dat we het over de Chinese economie hebben, kan de impact groot zijn als de zeepbel knapt. De enige tekortkoming? De zeepbel is nog jong: er kan nog heel wat lucht bij voordat het tot een knappen komt. Wordt vervolgd.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 29 april 2015)

One thought on “Zeepbel top tien

  1. Pingback: Forever blowing bubbles! | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s