Waardering of niet?

Dit weekend viel mijn oog op een woonrubriek in een Amsterdamse krant, waarbij een appartement op de Wolbrantskerkweg in Amsterdam West onder de aandacht werd gebracht. “Qua prijsklasse is het prima te doen voor starters of alleenstaanden” zo werd het appartement aangeprijsd, waarbij de vraagprijs voor het bewuste nieuwbouw appartement op 219 duizend euro lag. Het werd een beetje neergezet als een koopje, wat vooral te danken was aan het feit dat het “buiten de ring” in Amsterdam lag. Het klonk mij als een vriendelijke omschrijving van een gribusbuurt.

Nu ging het me helemaal niet om dat bewuste pand, noch om de omschrijving daarvan. Wat me vooral aan het denken zette, was dat het hier om een goedkoop geprijsd appartement gaat. 219 duizend euro voor 91 vierkante meter, is dat goedkoop?

Uiteraard kun je deze vraag makkelijk beantwoorden door een halfuurtje te zoeken op een makelaarssite. Het antwoord wordt dan al snel duidelijk: voor Amsterdamse begrippen is het inderdaad goedkoop, maar in bijvoorbeeld Groningen kun je gemakkelijk het dubbele woonoppervlakte voor dezelfde prijs krijgen. Alles draait om locatie, en dat beperkt zich niet tot binnen of buiten de Amsterdamse ring.

Koop je een molensteen, of is het een koopje?

Maar dat is eigenlijk niet de vraag die ik mezelf stelde. Ik was niet zo zeer geïnteresseerd in de relatieve waardering van de woning, maar in de absolute prijs. Is die 219 duizend euro niet veel te duur? Koop je hiermee een molensteen, of denken we over twintig jaar terug over wat een koopje dit appartement wel niet was?

Nu weet ik ook wel dat er maatstaven die aangeven of een woning duur of goedkoop is. Het inkomen, de regelgeving ten aanzien van hypotheekverstrekkers, de rentelasten van de hypotheek: ze hebben allemaal een redelijk voorspelbaar verband met de prijs van een woning. Maar tussen redelijk voorspelbaar en een harde uitspraak over of iets duur is of niet, zit nogal wat lucht. Zolang er iemand is die meer geld kan en wil betalen, zal de prijs verder omhoog gaan. En zelfs al heb je een goede maatstaf die precies weergeeft of de markt momenteel duur of goedkoop is, dan nog hangt de werkelijke prijsontwikkeling met name af van hoe de economie zich de komende tien jaar gaat ontwikkelen.

Is het duur of goedkoop? De vraag is van belang bij de aanschaf van een huis, maar is uiteraard net zo belangrijk voor aandelen, obligaties en grondstoffen. Waarderingsmaatstaven zijn er genoeg, maar de praktijk leert dat die geen hele concrete antwoorden opleveren. Dat aandelen en obligaties momenteel aan de dure kant zijn, lijkt me nog wel te verdedigen, maar exact hoeveel te duur of wanneer een eventuele correctie precies zal plaatsvinden, is iets wat zo’n waarderingsmaatstaf je niet zal vertellen. Dat hangt uiteindelijk toch meer af van de ontwikkelingen in de onderliggende economie.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 15 april 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s