Knappende zeepbel in obligaties?

Zijn obligaties te duur, of is er zelfs sprake van een zeepbel die binnenkort op knappen staat? Nu men in een groot deel van de Europese obligatiemarkt met een negatieve rente rekent is dit een vraag die me de afgelopen maanden steeds vaker wordt gevraagd. Dat obligaties te duur zijn lijkt daarbij eigenlijk wel een duidelijk. Een Duitse kapitaalmarktrente met een looptijd van 10 jaar die slechts 0,2% rendement geeft, daar kan je als belegger echt niet warm voor lopen. Als evenwichtswaarde wordt wel eens verwezen naar de nominale groei van een economie en die ligt voor bijvoorbeeld Duitsland voor de periode 2015-2016 op ongeveer 2,5%: daar zitten we een heel stuk van verwijderd.

Gevaarlijke zeepbel?

De vraag is echter of te duur hetzelfde is als een gevaarlijke zeepbel die op knappen staat. Obligaties lijken absoluut niet op een klassieke zeepbel. Wat ontbreekt is de euforie, de gekte, de opgewonden gesprekken op feestjes over het laatste succesvolle obligatiefonds. In de aanloop naar de IT-bubbel in 2000 had iedereen het over de ontwikkelingen in de technologiesector en zelfs mijn vrienden die niets met de beurs hadden, belegden indertijd in internetfondsen. Dat momenteel 80% van de professionele fondsbeheerders geen interesse heeft in obligaties is, denk ik, een redelijk goede indicatie hoe weinig euforisch de professionele belegger momenteel is. Om van de particuliere belegger nog maar te zwijgen.

Dat er zonder euforie toch sprake is van een beleggingscategorie die door veel fondsbeheerders bestempeld wordt als de meest overgewaardeerde beleggingscategorie geeft aan dat er voor obligaties iets anders aan de hand is dan bij een klassieke zeepbel. Wat dat anders is, is uiteraard ook duidelijk: het is niet de massa die de obligaties zo duur maakt, het zijn de centrale banken. Aangezien het niet de gekte van de markt is die tot de hoge waardering heeft geleid, maak ik me ook niet zo’n zorgen over een knappende zeepbel: zowel de rit omhoog als de rit naar beneden zijn stevig in handen van de monetaire autoriteiten. Knappen wordt het naar mijn verwachting dus ook niet: eerder zo’n ballon die treiterig langzaam en met veel gepiep leegloopt.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 25 maart)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s