Tina is een player

Deze week kwam een collega bij mijn bureau staan om te vragen waar mijn presentatie over zou gaan. Ik wist niet direct te plaatsen over welke presentatie het precies ging, dus ik pareerde de vraag met een tegenvraag of hij misschien wist welk onderwerp de klant precies behandeld wilde zien. ´Gewoon, over de markten´, was zijn antwoord. ´Over aandelen, obligaties, de economie. En over Tina.

Tina? Tina had ik even gemist. Een orkaan op weg naar de kust van Amerika soms? De naam van een stagiaire in het Witte Huis, wellicht? Of anders de naam van de klant? Moest ik het over de klant zelf gaan hebben dan? Het leek me wat ongemakkelijk.

Gelukkig voor mij bleek Tina een acroniem te zijn voor There is no alternative. Niet een gebrek aan alternatief voor economisch liberalisme –hét stokpaardje van Margaret Thatcher in de jaren tachtig, waarmee Tina indertijd beroemd werd – maar in dit geval een gebrek aan alternatief voor aandelen. Obligaties leveren geen rendement op, grondstoffen zijn te volatiel en van de anderhalf procent die je op een internetspaarrekening krijgt, kan de schoorsteen niet roken. Wil je nog wat rendement hebben, dan zijn aandelen het enige alternatief, zo luidt de redenering.

Haat-liefde

Ik kende Tina niet, maar heb vanaf het eerste moment een haat-liefdeverhouding met haar. There is no alternative. Het klopt volledig, en het is daarnaast ook gevaarlijke onzin.

Dat het klopt ondervind ik in mijn werk als belegger dagelijks aan den lijve. Of ik nu kijk naar particuliere beleggers, pensioenfondsen of naar de invulling van de Robeco portefeuilles, iedereen worstelt momenteel met de vraag waar je je geld beleggen moet. Beleg dan niet, kun je misschien denken, maar dat is een optie die noch voor pensioenfondsen, noch voor portefeuillemanagers tot de mogelijkheid behoort. Elke maand komt er weer nieuw geld binnen en dat dient belegd te worden. Niet alleen belegd, er moet nog rendement behaald worden ook. En dan zijn er inderdaad weinig alternatieven.

Tina is gevaarlijke onzin

Tegelijkertijd is het gevaarlijke onzin. Aandelen kunnen omhoog en naar beneden. Dat kunnen ze bij een rente van 10% en dat kunnen ze bij een rente van 0,5%. De gedachte dat aandelen op een één of andere manier minder riskant of volatiel zijn geworden omdat andere beleggingsalternatieven niet meer interessant zijn, is onzinnig. Let maar eens op wat er met aandelen gebeurt als zich onverhoopt een recessie aandient. In dat geval blijkt Tina opeens toch van toepassing te zijn geweest voor obligaties en niet voor aandelen. Tina is namelijk een beetje een player.

Kortom, dat je aandelen koopt: mijn zegen heb je. Ik koop ze ook. Of dat een beter rendement op gaat leveren dat kan niemand van te voren garanderen. Ik niet. Tina ook niet.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van woensdag 11 maart)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s