Peak music

http://www.businessinsider.com/these-charts-explain-the-real-death-of-the-music-industry-2011-2

Het is een zwaar verouderde grafiek, maar toch mooi genoeg om te laten zien. De opkomst en val van de muziekindustrie kan moeilijk beter weergegeven dan door deze grafiek.

Ik denk dat de grafiek op zich weinig uitleg nodig heeft. Het geeft aan hoeveel omzet er de afgelopen veertig jaar in de muziekindustrie gegenereerd is. Of althans, de omzet die gemoeid is met de verkoop van muziek, want de miljarden gemoeid met de productie, de promotie of de rechten van het draaien van muziek staan hier nog helemaal buiten. Zelf heb ik wat twijfels over de grootte van Tape in deze grafiek – we zijn toch zeker van lp’s naar cd’s overgestapt?- maar dat zal vast te maken hebben dat het hier om internationale cijfers gaat: vooral in opkomende markten was de cassette lange tijd de dominante muziekdrager. Het mag de pret niet drukken: mooie grafiek.

Peak oil
Wat wellicht wel wat uitleg nodig heeft, is die titel: peak music. De titel verwijst naar de term peak oil, die weer samenhangt met de zorgen die bestonden over het bereiken van de piek in olieproductie. Google op peak oil en je vindt volop kleurrijke grafieken die een patroon laten zien van een sterk stijgende olieproductie, gevolgd door een even sterke daling. De strekking was uiteraard negatief: de mooie jaren waren voorbij, vanaf nu zou het alleen maar slechter worden. Kort samengevat zag dat er zo uit.

cKsnuINcSm384by081E91RinaM53pwBDTy6AwHTw0nVGMRM0rI1l-6sCmLjUQnHi0tYkRbCHYP4i9xXDs6OlFBjbBupQEyTRhoZGzu8rYy2MJeKUr_nykYKq9spubuNo29BEegLBDNPzfh_v
http://permaculturenews.org/2010/11/10/peak-oil-the-debate-is-over/

Hoe simpel deze grafiek ook is, hij geeft het onderliggende beeld keurig weer. Grote, paniekerige letters, maar ook het we are here is zeer toepasselijk, want peak oil was namelijk altijd nu. Of het nu 2000 was, 2007 of 2010, elke keer werd er weer gewaarschuwd dat het moment daar was dat we de piek in olieproductie hadden bereikt. Behalve dan dat er vervolgens toch weer nieuwe oliebronnen (teerzand, schalie) werden aangeboord die de piek weer een paar jaar naar de toekomst wist te tillen. Dit jaar heb ik als gevolg van de schalierevolutie maar weinig peak olie voorspellingen zien langskomen, maar ik durf te voorspellen dat het 2017 weer zo ver zal zijn. Hoe het ook zij, zelfs de peak oil in de VS –die lange tijd leek te kloppen- is door de schalierevolutie weer ter discussie komen te staan.

cexUkGKUAlHXMCg81j2O_22jlV_u7w5j1HNjLU_caIgjchHCKRdrHkCYW5C-6vYP06yo8C1EV3moce7gnsEf-qOLjCwUMdJ3voRex1ndxE4XpegVcL2uhytYk1YPVHJxk5GrcoNbxqnn_WM5
http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

Nou geloof ik zo dat we op een goed moment een keer echt de piek in olieproductie zullen zien, maar de brengers van de boodschap hebben zichzelf geen dienst bewezen door de boodschap te vaak en ook te paniekerig te brengen. Peak oil is daarmee verworden tot een soort spot-term, die te pas en te onpas wordt gebruikt. Peak oil, peak population, peak music.

Anders dan voor peak oil laat de grafiek van de muziekindustrie wel degelijk een duidelijke piek zien. Een piek waar indertijd waarschijnlijk juist helemaal niet voor gewaarschuwd is. Eén van de reacties die ik op deze grafiek kreeg was dat het wel zeer toevallig was dat de piek precies samenviel met het feit dat Millennium van de Backstreet boys het bestverkopende album was. Misschien was dat dan de waarschuwing die we allemaal genegeerd hebben…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s