Macrocijfers

Toen ik ruim twintig jaar geleden met mijn eerste baan bij een economisch bureau van een Nederlandse bank begon, bestond het internet nog niet. Informatie kwam nog gewoon uit kranten en tijdschriften, waarbij elke medewerker zijn eigen archief bijhield. Als je dan een dossier van iemand overnam, kreeg je een ladenblok vol mapjes met knipsels en was je al snel een week bezig om de structuur te doorgronden.

Je kunt het je haast niet meer voorstellen. Tegenwoordig gaat vrijwel alles via het internet. Uiteraard, kranten zijn er nog steeds en op mijn werk heb ik ook beschikking over Bloomberg, maar de volgers van mijn dagelijkse blog (www.lukasdaalder.com) weten dat ik de voorkeur geef aan informatievoorziening via het internet. Daarnaast ben ik ook een fervent luisteraar van diverse podcasts, zodat ik op dagelijkse basis vanuit allerlei bronnen informatie ontvang. Informatie die nogal eens tegenstrijdige geluiden oplevert.

Zo kwam ik vorige week weer een aantal bijdrages tegen die een nogal somber beeld over de wereldeconomie schetsten. De strekking: bedrijven investeren niet meer en keren een steeds groter deel van hun winst uit in de vorm van dividend of de inkoop van eigen aandelen. Van gedurfd ondernemerschap is geen sprake meer, wat zijn weerslag heeft in de continue daling van de productiviteit. En dit alles keurig onderbouwd met cijfers, geen speld tussen te krijgen.

Wie dan vervolgens naar een podcast van bijvoorbeeld Science in Action van de BBC of het Nederlandse Fast Moving Targets luistert, krijgt een heel ander beeld van de wereld voorgeschoteld. Het bruist er. Geen probleem zo groot, of er ligt een technologische doorbraak op de loer, geen behoefte in de markt of er is al een jonge start-up mee aan de slag. Als je hier je oor te luisteren legt, voel je dat we aan de vooravond staan van een aantal belangrijke veranderingen die het ons leven een stuk makkelijker gaan maken.

Wie heeft er gelijk?

Wie heeft er gelijk? Beide, vermoed ik zo. Dat er door grote bedrijven steeds minder geïnvesteerd wordt valt op basis van de beschikbare cijfers moeilijk te ontkennen. Deels zal dit inderdaad een cultuurwijziging zijn, een andere invulling aan het ondernemerschap. Deels echter hangt het ook samen met de gedaalde prijs van kapitaalgoederen, de almaar goedkoper wordende computers en robots. Lagere investeringen worden hierbij ten onrechte als een gebrek aan innovatiekracht geïnterpreteerd. Zoals bij de podcasts te beluisteren valt, vindt de innovatie onverminderd plaats, maar onttrekt zich slechts aan het oog van de grote macrocijfers.

Uiteindelijk ligt daar volgens mij de kern van het probleem, bij die macrocijfers. Dat de opkomst van het internet volgens de statistiek nooit tot een aanzienlijke stijging in de arbeidsproductiviteit heeft geleid, geeft aan dat er nogal wat lucht tussen statistiek en werkelijkheid ligt. Ik zie me namelijk nog zitten, met die mapjes…

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van woensdag 4 maart 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s