Hoe de koek verdeeld is

http://uk.businessinsider.com/global-stock-market-1899-2014-2015-2

Even terug in de tijd. Terug naar 1899. Van een Wereld Oorlog had men nog nooit gehoord, het Verenigd Koninkrijk domineerde de wereld en in Europa moest je zijn als het om aandelen ging…

Bovenstaande grafiek laat zien hoe de verdeling van de wereldwijde aandelenmarkten er indertijd uit zag. De grafiek kijkt hierbij naar de marktkapitalisatie van de verschillende wereldwijde beurzen, dus de totale waarde van de diverse beursgenoteerde bedrijven. Het gaat hierbij dus specifiek niet om de grootte van de verschillende economieën: een groot deel van de economische activiteit vindt immers niet zo zeer plaats bij beursgenoteerde bedrijven, maar bij het midden- en kleinbedrijf of de overheid. Daarnaast hoeft de waarde van een bedrijf of een beurs niet zo heel veel te zeggen over het directe economische belang: je hoeft maar aan de waardering van de internetaandelen in 2000 te denken om dat duidelijk te maken.

Wat de grafiek duidelijk laat zien is dat Europa de plaats was waar het indertijd allemaal gebeurde. Als we Rusland voor het gemak even optellen bij het Europese deel, was ongeveer 69% van de totale beurswaarde genoteerd in Europa. Waarschijnlijk is het zelfs nog iets meer, want niet alle landen staan in de grafiek opgenomen. De VS was de belangrijkste outsider, met een marktaandeel van 15%. Azië was indertijd nog verdoemd tot de foutenmarge…

Fastforward

Fastforward naar eind 2014. Dat het bovenstaande plaatje er nu wat anders uit ziet, zal denk ik voor niemand als een verrassing komen. Twee Wereld Oorlogen, een langdurig communistisch experiment in Rusland, het uiteenvallen van het Britse rijk: het heeft Europa niet altijd meegezeten, die tussenliggende 115 jaar. Tegelijkertijd zijn niet alleen Amerika en Japan als nieuwe economische supermachten op komen zetten, maar hebben veel opkomende landen er ook nog eens een zeer sterke expansieperiode achter de rug. Dat Europa aan marktaandeel heeft ingeboet mag dan ook duidelijk zijn, maar desondanks kwam de nieuwe verdeling voor mij toch nog enigszins als een verrassing…

Van de 69% is naar schatting niet veel meer dan 20% over. Helemaal zeker weten doe ik het niet, want bijvoorbeeld Oostenrijk en Nederland zijn in deze tweede grafiek naar de reservebank verwezen (de groene schijf, smaller yearbook genaamd). Wat verder opvalt is dat het met de opkomst van Azië nog wel meevalt. Japan en China hebben een gezamenlijk marktaandeel van 10%. Zelfs als we de zwarte schijf daarbij optellen (die landen waarvoor historische data ontbreekt), blijft de teller onder de 20% steken. Hadden we de grafiek van 1990 gehad, dan zou Japan uiteraard een veel groter gewicht hebben gehad.

De échte uitschieter is natuurlijk de VS. Met een marktaandeel van 52% domineert Amerika de aandelenwereld. Waarmee ook gelijk verklaard is waarom we altijd met zijn allen afwachten wat de Amerikaanse beurs vandaag zal gaan doen..

Deze grafieken zijn overigens afkomstig uit het onvolprezen Global Investment Returns Yearbook van Credit Suisse. Als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in financiële markten, dan is dit de publicatie die je elk jaar gezien moet hebben. Naast historische data over gerealiseerde rendementen in aandelen en obligaties, verdiepen de auteurs, Dimson, Marsh en Staunton zich elk jaar een aantal thema’s. Dit jaar kijken ze naar industrierotatie, verantwoord beleggen en equity discounts. Zeker de moeite waard!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s