U bent gewaarschuwd

Italië gaat failliet. Een land met zoveel schuld, geen groei, een krimpende bevolking en dan ook nog eens deflatie: dat kan nooit goed gaan. Sterker nog, Italië gaat failliet en de euro spat uit elkaar. De euro, dat wanproduct vol weeffouten, de ondemocratische liefdesbaby van laffe politici en naïeve economen. Of waren dat nou naïeve politici en laffe economen, want elke echte econoom had je kunnen vertellen dat de euro niet aan de eisen van een muntunie voldeed. Hoe dan ook: gedoemd te mislukken. En er komt hyperinflatie. Friedman zei het al: ‘Geldgroei is inflatie.’ Veel geldgroei is dus veel inflatie. Simpel. Let maar op, de huidige periode van deflatie zal een anomalie blijken te zijn. Er komt hyperinflatie, de eurozone stort in elkaar en China begint een oorlog met Japan om wat eilanden in een zee. Of andersom, dat kan ook. Ik vermoed dat ik over een jaar of twintig met enige regelmaat naar deze column zal verwijzen, als bewijs dat ik het allemaal al heb zien aankomen. Dat ik u wel degelijk gewaarschuwd heb voor al het slechts dat komen ging.

Hebt u er nog wat aan?

Hebt u er verder nog iets aan? Helaas, op dat vlak moet ik u teleurstellen. Zeker, Italië gaat failliet, maar dat was vijftien jaar geleden ook al zo. Ook toen was de schuld te hoog en de groei te laag. Dat de Italiaanse economie sinds de introductie van de euro cumulatief met slechts 4% in reële termen is gegroeid, geeft aan hoe zwak de Italiaanse economie het sinds die tijd gedaan heeft. Maar failliet gaan, dat weigeren ze daar in het Zuiden vooralsnog. En wat voor Italië geldt, geldt eigenlijk ook voor de andere thema’s. De euro was vanaf het begin gedoemd, The Economist schrijft elke vijf jaar braaf een alarmerend artikel over de oplopende spanningen in de Zuid-Chinese zee en de monetaristen knarsen elk jaar harder met hun tanden over het gebrek aan inflatie. Het komt, echt, maar dat we er nog eens vijftien jaar op moeten wachten, valt ook niet uit te sluiten.

Om daar op te beleggen, of om daar naar te gaan leven, is vrij zinloos. Roepen dat er een ramp staat te gebeuren, zonder daarbij te specificeren wannéér, telt eigenlijk niet. Het is tegelijkertijd een strategie die bar weinig downside kent. Het is een gratis optie. Komt het uit, dan bent je de held. Een kwestie van hard roepen dat je het allemaal al voorspelde en klaar bent je. Komt het niet uit, dan hou je je mond en hoop je dat iedereen de onheilstijding vergeten. En mochten ze het zich toch herinneren, dan stel je dat het slechts een kwestie van tijd is totdat de ramp zich alsnog zal voltrekken.

Hoe dan ook: u bent gewaarschuwd. Doe er uw voordeel mee.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 18 februari 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s