Lager groei in de VS

http://www.ritholtz.com/blog/2015/02/2015-investment-themes/

Vroegâh was alles beter. Zomers begonnen zowat in mei, Griekenland was nog gewoon een leuk vakantieland en de economie groeide tenminste nog. Kom daar nu nog maar eens om…

Ik denk dat we de grafieken inmiddels allemaal wel een keertje gezien hebben. Grafieken die laten zien dat de groei de afgelopen jaren steeds lager is komen te liggen. Meestal kijken die grafieken naar de Amerikaanse markt, maar ook voor Europa zijn er een aantal in omloop. Onderstaande is een goed voorbeeld: de Duitse groei die gemiddeld elke keer weer lager komt te liggen. De achterliggende boodschap is uiteraard verontrustend: we zijn op weg naar stilstand.

rZ5Z9Nf6Mt9Tczdz3z0V46zj17LZMKTme1qO5WzMf7oA6chqw3GCOXpbfso9EzrTwTnq3z3RdlCkPVn85_bP9c4uockbMMjDWxeEClGerYaGsVGF_R5un_FOkhWkkHmXVYkFdhrZQ2FofZB4

https://www.bondvigilantes.com/blog/2015/01/15/europe-needs-german-fiscal-stimulus-package-wont-get/

Zei ik nou dat het een goed voorbeeld was? Een goed voorbeeld van hoe-te-liegen-met-statistieken wellicht, maar zeker geen overtuigend bewijs dat de Duitse economie het de afgelopen twintig jaar nou zo heel slecht gedaan heeft. De boodschap van almaar lagere groei wordt volledig bepaald door de nogal discutabele keuze van de periodes van de groene lijnen: waarom soms twaalf jaar en dan weer tien? Had je de knip keurig bij elk decennium gelegd, dan zouden de eerste twee lijnen op ongeveer hetzelfde niveau zijn uitgekomen. Dat die laatste lijn vervolgens lager ligt valt moeilijk te ontkennen, maar dat is dan volledig te danken aan het feit dat er in die periode twee recessie vallen. De groei van de gele balken tussen de recessies in laten juist zien dat de Duitse economie het juist beter lijkt te doen, niet minder.

Groei komt lager uit

De grafiek die ik vandaag laat zien, maakt die fout niet. Hier is gekeken naar de groei tussen recessies in, waarmee je iets meer appels met appels vergelijkt. Weliswaar is de periode van de verschillende expansies niet constant (wat bij korte expansies overigens wel tot een vertekening kan leiden), maar de boodschap wordt niet verstoord door de frequentie en diepte van recessies. Deze grafiek kijkt naar de Amerikaanse economie en inderdaad: de groei ligt elke expansie weer lager. De daling is hierbij opmerkelijk stabiel. Het bewijs is daar: vroegâh was alles beter.

Of toch niet? Ik heb hier al eens vaker betoogd dat als je naar groei kijkt, je eigenlijk niet zozeer naar BBP groei, maar naar BBP-groei per hoofd van de bevolking zou moeten kijken. Dat je met twee man twee keer zoveel kan produceren als met één man is op zich geen al te grote verrassing, maar zegt verder niet zo heel veel over hoeveel de productiviteit gestegen is. Zolang je bevolking maar groeit (en je er ook banen bij weet te creëren) zal de omvang van je BBP keurig toenemen. Als je écht appels met appels wil vergelijken, moet je dus naar de groei per hoofd van bevolking kijken.

Md_tjVlQLQG7xX7Hs5z1fw5dxqCubn8lMVaHWKswp0qGcHqv-BMH2Y8rzYWVF-hgHIoe5r2wbFo-6YfegfFiQNyzfDeie75fNLj0_v55xYCEutdqcmKhgspqPlkCTxfC01PSydqi3PT9-8lJ

En dat is wat ik in deze laatste grafiek doe. Het beeld verandert er per saldo niet echt heel erg door. Wel is het zo dat het gat met de jaren vijftig wat lager komt te liggen, maar de onderliggende trend wordt er niet echt door veranderd.

Conclusie: vroegâh was alles beter. Behalve in het midden van de jaren vijftig dan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s