Het grootste bedrijf, ooit

http://qz.com/335147/apples-massive-market-cap-still-trails-these-historical-giants/

Vorige week dinsdag rapporteerde Apple kwartaalresultaten die vriend en vijand verrasten. Met een winst van maar liefst 18 miljard dollar in het vierde kwartaal, verpulverde het bedrijf het record van beste kwartaalwinst ooit.

De beste resultaten ooit. Met de nodige fantasie werden de resultaten door de pers en op blogs in perspectief geplaatst. Zo werden er in dat kwartaal meer dan 74 miljoen iPhones verkocht, ruim 34 duizend per uur. Het leverde het bedrijf een winst van ongeveer 2300 dollar per seconde op, alle 7,8 miljoen secondes van het kwartaal lang. Met de kwartaalwinst kunnen ze een bedrijf als Ahold met een overnamepremie van 10% de beurs halen, bijvoorbeeld. Maar waarom zo´n saaie supermarktketen overnemen? Met een oorlogskas van USD 179 miljard kan het bedrijf Uber, Tesla, Twitter, Netflix, Dropbox, Snapchat, Airbnb en SpaceX overnemen en nog steeds geld overhouden, aldus mashable. Of wat te denken van de omzet? De jaaromzet van bijna USD 200 miljard is vergelijkbaar met de omvang van de Tsjechische economie. De omzetstijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013 bedroeg maar liefst USD 17 miljard, waarmee de stijging alleen al even groot was als de totale omzet van starbucks over het hele jaar.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met de USD 18 miljard winst versloeg Apple alle eerdere recordwinsten, waarbij Gazprom –die in 2011 nog een winst van USD 16,2 miljard naar de eerste plaats werd verwezen. De top tien van recordwinsten wordt overigens voornamelijk door oliebedrijven gedomineerd. En Apple, dus. Het verschil is dat die winsten van die oliebedrijven voornamelijk op de olieprijs rusten, waar Apple het met haar eigen productlijn doet.

5eJs2qbDHr_Pn6OeY4GltDRwM1OzvzcWCsJjePk16H6Dv4R-zjtA0KbJfZNw0bpJJMoE6KgDnhlw4Eftun0yy8-EGImwHdR0ev_F2o5SPxOdPYroCZ5f0P_CV-kxlKFogLC3lj3Jjvx7
http://mashable.com/2015/01/30/apple-q1-results-infographic/

De pers, de blogs en de beurs konden er geen genoeg van krijgen en het duurde dus ook niet lang dat Apple een nieuwe all-time high bereikte. De marktkapitalisatie van Appple is inmiddels zo rond de USD 700 miljard uitgekomen, waarmee het volgens velen het grootste bedrijf ooit is geworden.

Iets te enthousiast
En daar schoot men in het enthousiasme wat te ver door. Nog even los van de vraag of marktkapitalisatie de beste maatstaf is om vast te stellen welk bedrijf het grootst is, loopt de vergelijking per definitie scheef. Niet alleen hebben we een probleem als we niet Amerikaanse bedrijven moeten terugrekenen naar dollars, maar kan je Apple van 2015 eigenlijk wel vergelijken met –zeg- General Electric in 1920? Het laat zich raden dat Apple die vergelijking altijd gaat winnen, als je puur alleen naar het absolute dollar bedrag kijkt. Als je echter rekening houdt met de inflatie, verandert het plaatje aanzienlijk.

En dat is precies wat de grafiek van vandaag laat zien: de marktcapitalisatie van Apple rekening houdend met inflatie. Wat blijkt? Apple staat momenteel pas op de vijfde plaats en Microsoft is nog steeds de ongekroonde koning.

Overigens klopt ook die conclusie niet. Zoekend naar het onderwerp stuitte ik op een oudere webpost op www.fool.com, waar dit thema nog wat verder werd uitegwerkt. Waarom alleen maar kijken naar de laatste twintig jaar, of alleen Amerika (zoals quartz dat doet)?

RIS1HWKOFOLwx9bEK7VGQZ6od6wAB9ZRhBYUenmB9qvfS388CVSAI0v-1az2yH6zuTLGvYj6mTQGkU0PfFDz_BwyVIW2L6hDTuzb4SkhmLSOm2B3kYGIG4BqZ8j2PLcheB6aLjtl865O
http://www.fool.com/investing/general/2012/08/22/a-history-of-ridiculously-big-companies.aspx

Of dit overzicht compleet is weet ik niet, maar één ding is in elk geval wel duidelijk: Apple is nog maar een kleintje. Het zal even slikken zijn voor de Amerikanen, maar verreweg het grootste bedrijf qua market cap is de VOC geweest, met een marktcapitalisatie die volgens huidige dollars op naar schatting 7500 miljard uit zou komen.

Geen idee wat de oorlogskas van de VOC indertijd was, maar het valt niet uit te sluiten dat het bedrijf met een dergelijke omvang genoeg geld zou hebben om het huidige Apple over te nemen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s