Gegarandeerde verliezen!

Stel u heeft wat geld over en u bent op zoek naar een goede belegging. Loterij gewonnen, erfenis gehad, een vergissing van de bank in uw voordeel: zoiets. U heeft het geld niet direct nodig, maar over een jaar of tien, als de kinderen gaan studeren, of als het huis weer eens moet worden opgeknapt, zou het wel eens goed van pas kunnen komen. Van gokken houdt u verder niet, dus zoekt u een veilig rendement zonder al te veel risico’s. Bovendien heeft u na uw ongelukkige ervaring met een niet nader te noemen IJslandse bank niet zo veel behoefte meer aan een internetspaarrekening. Gelukkig heeft uw bank precies wat u zoekt. Een ideaal product: een looptijd van tien jaar en u krijgt uw geld gegarandeerd terug. Het enige nadeel: in tegenstelling tot de garantieproducten van weleer, levert dit product u geen enkel rendement op. Sterker nog, u weet op voorhand al zeker dat dit product u een verlies gaat opleveren. En niet door de hoge aan- en verkoopkosten, nee, gewoon omdat je geld moet betalen om in dit product te mogen beleggen. Zie het als een voorrecht, aldus uw bank. Interesse?

Waardeloze deal
Uiteraard klinkt dit als een waardeloze deal. Toch is dit inmiddels de realiteit in de Zwitserse obligatiemarkt. U kunt vandaag de tienjarige Zwitserse staatsobligatie op een prijs van 118 Zwitserse frank kopen, in de wetenschap dat u daar in juli 2025 nog maar 100 frank voor terug zal krijgen. In combinatie met de coupon van 1,5% levert u dat een jaarlijks negatief rendement van omgerekend 0,17% op.

Nu klinkt 0,17% wellicht niet veel, maar op een Zwitserse staatsobligatie met een looptijd van twee jaar verlies je al jaarlijks 1%. En wie denkt dat dit puur een Zwitsers fenomeen is, komt eveneens bedrogen uit. Ook de aankoop van overheidsschuld van Duitse, Nederlandse en Franse overheden tot een looptijd van vier jaar of korter kost u momenteel gegarandeerd geld. J.P. Morgan heeft berekend dat eind januari naar schatting 16% van de Global Bond Index tegen een rendement van nul procent of lager handelde.

Wie is bereid om met een gegarandeerd verlies te beleggen? Strikt genomen levert het je immers meer op door het geld van de bank te halen en onder je matras te stoppen. Hoewel dat argument op zich klopt, maakt een brand snel een einde aan je zekere rendement. Je zou die 0,17% dus als een soort verzekeringspremie kunnen zien. Belangrijker is echter dat er geen matras groot genoeg is om al het geld van pensioenfondsen en banken onder te verstoppen. Gegeven dat zij – verplicht – een groot deel van hun vermogen in de obligatiemarkt moeten beleggen, is duidelijk dat negatieve rentes geen irrationele uitschieter zijn. Tot zover de illusie dat 0% de natuurlijke bodem in de obligatiemarkt zou zijn.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 04 februari 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s