Het einde van de rally is nabij!

http://uk.businessinsider.com/gundlach-bear-case-for-stocks-2015-1

Het bewijs waar we al die tijd naar op zoek waren, werd deze week geleverd. De rally in aandelen is voorbij en 2015 wordt een slecht jaar. De S&P500 heeft immers nog nooit meer dan zes jaar met een plus afgesloten en waarom zou dat nu anders zijn.

Bovenstaande grafiek deed de afgelopen weken de ronde op de diverse blogs en wist het zelfs in de uitzending van verschillende nieuwszenders te halen. Het is een grafiek die afkomstig is uit een presentatie van Jeffrey Gundlach, oprichter van DoubleLine Capital, een bedrijf dat meerdere beleggingsfondsen onder beheer heeft. De grafiek is vrij simpel en turft het aantal jaar dat de S&P500 met een plus heeft afgesloten. Zodra er een negatief jaar tussen zit, gaat de teller weer op nul.

Wat blijkt: het is de S&P500 nog nooit gelukt om meer dan zeven jaar achter elkaar met een plus af te sluiten. Een rally van vier jaar komt wel eens voor, dat de koerswinst vijf jaar aanhield is maar liefst vijf keer eerder gebeurd, maar zes jaar, dat is een uitzondering. Alleen in de periode 1898-03 wist de S&P500 dit huzarenstukje te volbrengen, wat vervolgens met een verlies van 18% werd afgesloten. En nu dus. Want de S&P500 heeft sinds 2009 alleen maar plussen laten zien. Zes jaar, de magische grens.

Tour du force

Het voelt een beetje als de vijf jaar die vroeger als de niet-te-nemen hobbel voor de Tour du France gold. Merckx, Hinault, Indurain: allen bereikte de grens, maar wisten daar niet overheen te komen. Slechts met dank aan doping wist het Lance Armstrong de grens te doorbreken, om vervolgens al zijn overwinningen weer te moeten inleveren. Officieel staat de teller dus nog steeds op vijf.

Het is een mooie grafiek, dat zeker, maar het heeft een erg hoog how-to-lie-with statistics gehalte. Zo bestond er op het internet gelijk al verwarring over het jaar 2011, wat volgens sommige toch echt een minjaar was geweest. Als dat zo zou zijn, staat de teller pas op drie jaar en is er nog helemaal niets aan de hand. Nou scheelde het niet veel, maar de S&P500 sloot 2011 af met een nipte winst van 0,14%. 0,14%: dat is niet heel erg veel. Had iemand bij wijze van spreken op het slot van 31 december 100 duizend aandelen Apple extra verkocht, hadden we nu geen probleem gehad…

Dat geeft gelijk de willekeur van deze telling weer: of je nu 40% omhoog gaat of 0,1%, het weegt in deze grafiek even zwaar. Dat de kans op een correctie hoger is na zes jaar met plussen van 30% dan na zes jaar van 2%, mag duidelijk zijn. Overigens bedraagt de gemiddelde jaarlijkse koerswinst over de afgelopen zes jaar 15,6%, waar het in 1898-03 ‘slechts’ 11,5% was, dus als we dat in de vergelijking meenemen lijkt de kans op een correctie dit jaar toch echt aanzienlijk.

Er is echter nog een tweede punt waar het met deze grafiek mis gaat: we kijken naar kalenderjaren, wat op zich nogal arbitrair is. Gerekend van december tot december is de langste rally zes jaar, maar let op wat er gebeurt als we het ijkpunt voor de grap eens in april leggen…

v9bM6l-uRhFssWgM-mPCXoLX3Gi62dVSWyv4QN-NUgctDVA7JovWgcH61yScrwg6N6JAu-5S7v0o_djZs86oPWf0n485nq2fdt8zbxblOvd0BJEAJL31PZOLzWdMaOwX_UfKal17IwQ

Twaalf jaar!! Vanaf april 1988 tot aan april 2000 was er geen één jaar waarin je op jaarbasis geld verloor (ook hier met een nipte winst van 0,9% in 1993, overigens), mits je van april tot april rekent. Bovendien kreeg je ook in 1949-56 zeven jaar lang waar voor je geld, terwijl de teller –volgens deze kalendertelling- nu pas op vijf jaar staat. Volgens deze grafiek hebben we al een aardige rally achter de rug, maar is er dus geen enkele reden waarom het niet nog een paar jaartjes langer door kan gaan.

Kortom, ik vind het een leuke grafiek, maar mij zegt het niet zoveel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s