Het nieuws van 2014

http://www.ritholtz.com/blog/2015/01/the-year-in-news/

Wat was nieuwswaardig in 2014? Het mooie van twitter is dat je dat duidelijk inzichtelijk kan maken.

Geen wijze economielessen, nieuwe inzichten of onverwachte wendingen vandaag, maar gewoon twee grafieken die de moeite waard zijn om te laten zien. Helaas niet voor Nederland, of Europa, maar goed: ook als het ‘slechts’ over de VS gaat, is het een mooi overzicht van wat er vorig jaar nieuwswaardig was.

De eerste grafiek, die de absolute uitslagen weergeeft, laat duidelijk zien dat twitter op sommige dagen op hol slaat. Grote uitschieters vallen samen met grote gebeurtenissen, maar ook bij verkiezingen en schandalen, waarna het gebruik van twitter vervolgens weer enigszins terugvalt. Als ik de onderliggende trend bekijk, lijkt er per saldo sprake geweest te zijn van een groei van het gebruik van twitter, maar wellicht wordt is dat gewoon een regulier patroon dat je gedurende het jaar ziet. De logische kandidaten zie je allemaal terugkeren. Oekraïne, MH370, Ebola (in Amerika), MH17, Ferguson. Daarnaast zijn er echt ‘lokale’ gebeurtenissen zoals Hobby Lobby en Ray Rice.
sSFdbqAcNK3vI67Ii2dM_d7VHRQRYIv79G-iSt6KXxLRASegpwn-EI85p9zCEa3E6c48FabBHDO_92cOHjncY_KST_jIEM_iyx6Ek-V7eARm-zxO4RUTOc0eiO02c1L_QIk8__8K9Z8

De tweede grafiek geeft dezelfde informatie weer, maar dan relatief. Ook hier zie je de uitschieters, maar deze grafiek geeft ook duidelijk weer waar het eigenlijk het hele jaar door over gaat. Obama, de Grand Old Party (GOP, aka de Republikeinen), midterm elections, Obamacare. In Nederland zouden Rutte, PVV en coalitie waarschijnlijk in de vaste basis staan, waarbij kerstcrisis en wellicht zoiets als pensioenakkoord om de zoveel tijd de kop zou opsteken.

Ik vind het mooie grafieken. Jammer alleen dat er geen Nederlandse variant bestaat. En mocht dat wel zo zijn, hoor ik het graag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s