Perfect timing

Wie de verschillende beursblogs en marktcommentaren met enige regelmaat leest, kent ze vast wel. Van die overzichten die laten zien welk rendement je op de beurs had behaald als je nèt de pech had om de vijf, of tien beste handelsdagen misgelopen te zijn. Zo behaalde je met een belegging in de S&P500 de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement van 7,8%, mits je de hele rit meemaakte. Miste je de beste vijf handelsdagen, dan daalde je gemiddelde rendement al tot 3,5%. Had je de volgende vijf goede handelsdagen ook laten liggen, dan was je rendement al teruggelopen tot slechts 0,7%. Het klinkt onwaarschijnlijk hoeveel verschil die paar handelsdagen eigenlijk maken. Als je echter ziet dat de Amerikaanse beurs in oktober 2008 maar liefst twee handelsdagen kende waarin de beurs met meer dan 10% steeg, snap je dat het snel kan gaan.

Ik kom hier op omdat ik zat na te denken of we tevreden moeten zijn met het rendement dat we dit jaar op de AEX hebben behaald. Officieel moeten we uiteraard de slotstand van vandaag nog even afwachten, maar zoals het er nu naar uitziet, heeft de AEX een prijsstijging van rond de 6% heeft laten zien. Hiermee is het totale rendement (inclusief dividend) op ruim 8,5% uitgekomen. Voor aandelen zijn dat getallen die redelijk in de buurt komen van het lange termijn gemiddelde. Zeker als je bedenkt dat een internetspaarrekening tegenwoordig niet meer boven de 1,7% uitkomt is dat geen onaardig rendement, toch?

Kan dat niet efficiënter?

Maar toch. Die 6% had je het afgelopen jaar ook kunnen bereiken door slechts twee dagen belegd te zijn geweest. Als je alleen de handelsdagen van 17 oktober (+2,9%) en 18 december (+3,2%) had meegemaakt was je er al. Twee dagen actief en je hele jaarrendement veilig gesteld: het roept de vraag op of het niet wat efficiënter kan, dat beleggen in aandelen.

En hier komt een tweede observatie om de hoek kijken. Er zijn namelijk meerdere handelsstrategieën die duidelijk hogere beleggingsrendementen behalen door gebruik te maken van simpele kalenderregels. Sell in May is waarschijnlijk de meest bekende, maar daarnaast heb je het December effect, het turn of the month effect en ook nog de pre-FOMC announcement drift. Er zijn er meer, maar dit zijn degene waarvan ik weet dat er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Combineer deze strategieën en je krijgt de twee topdagen van 2015! Noteer in de agenda: 29 april en 30 oktober worden de dagen waarin u komend jaar in de markt moet zitten.

Werkt het? Natuurlijk niet. Had u in 2014 volgens deze telebingo-methode belegd, dan had u 1,9% verdiend. Na aftrek van transactiekosten had je je geld beter op een internetspaarrekening kunnen zetten.

Beleggen. Leuker kunnen we het wel maken. Makkelijker niet.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 31 december 2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s