Stabiele olieprijzen

Olie, olie, olie. Je kunt inmiddels geen krant meer open slaan, geen website meer bezoeken of je leest iets over de val van de olieprijs. Tegen de trend in nu dus een bijdrage over de stabiele olieprijzen. Moet je wel naar Rusland gaan.

http://www.businessinsider.com/commodity-price-moves-in-9-currencies-2014-12

Ik begin gelijk even met mijn excuses aan te bieden over de kwaliteit van de grafiek van de dag. Het was een relatief klein grafiekje, één uit een serie van zes. Olie, goud, mais, sojabonen, graan en koper werden netjes naast elkaar gezet, waarbij vervolgens voor de negen belangrijkste valuta de prijsontwikkeling werd weergegeven. De grafiek was eigenlijk te klein, er stonden te veel lijntjes in, dus het kan een klein wonder genoemd worden dat hij het tot de grafiek van de dag heeft geschopt. Sterker nog, het is dat ze de lijn van de Russische roebel in rood hadden weergegeven, want anders was het me waarschijnlijk helemaal niet opgevallen.

Stabiele olieprijzen, waar vind je die nog?
Wat blijkt namelijk? De olieprijs in Russische roebels is eigenlijk nauwelijks veranderd. Waar je bij alle andere valutasoorten duidelijk ziet dat de prijs van een vat olie sinds het midden van dit jaar in een vrije val is terechtgekomen, ligt de rode lijn er relatief stabiel bij. Wie denkt dat dit een gevolg is van een van bovenaf opgelegde prijsstabiliteit, een soort van communistische complot, zo u wil, heeft het daarbij mis. Deze grafiek laat puur de internationale olieprijs zien, maar dan teruggerekend naar roebels: het zegt niets over de prijs die de Russen aan de pomp betalen.

Het stabiele karakter van de rode lijn is veel makkelijker te verklaren: de daling van de olieprijs is gepaard gegaan met een even harde daling van de roebel. Gerekend vanaf 1 juli is de prijs van een vat Brent in dollars gemeten met 44% in waarde gedaald, terwijl de roebel-dollarkoers in die periode met 41% ineen klapte. Teruggerekend is de prijs van een vat olie in Russische roebels dus vrijwel onveranderd gebleven.

De interessante consequentie van dit relatief stabiele karakter van de olieprijs in roebels is dat de verhalen dat de Russische overheid in problemen zou komen door de ineenstorting van de olieprijs grotendeels misplaatst zijn. De Russische begroting luidt nou eenmaal in roebels en daar doet de olieprijsdaling geen pijn. Weliswaar zullen de olie-inkomsten gemeten in dollars sterk onder druk zijn gekomen, maar teruggerekend naar roebels is er vooralsnog weinig aan de hand.

Niet zonder problemen
Om nou te doen dat daarmee het verhaal af is, zou uiteraard wat al te kort door de bocht zijn. De teloorgang van de roebel en de olieprijs zijn zeker niet zonder consequenties. Rusland ontvangt veel minder dollars voor haar olie, wat op termijn ook de ruimte beperkt waarmee de Russen buitenlandse goederen kan kopen. Daarnaast heeft de roebel de waardedaling van de olieprijs weliswaar weten te neutraliseren, maar dat is uiteraard niet het geval voor de andere grondstoffen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de koersexplosie van de prijs van graan, gemeten in roebel…

fkG-Q-LbfTEd1CBD0HL1puYmFkp42gfSyxtcRGQMB_ndcJKmpFKqV84itTpQYU5QvpN6IpauQrq9Hb0b5v2rUQ0UgNZBBQIqXsgTH5MH8r4Xqqkb-DfkB-Gr6GTxA_86jH8whBqbBCw

Inflatie en de aanhoudende daling van de roebel hebben er al toe geleid dat de Russische centrale bank de rente heeft verhoogd. Gecombineerd met de Westerse sancties betekent dit dat de groei van de Russische economie behoorlijk onder druk staat: consensus verwacht dat de economie volgend jaar zal gaan krimpen. Als er één ding is waar een begroting gevoelig voor is, dan is het een recessie, dus indirect gaan we de gevolgen alsnog zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s