Trendwatching piraterij

http://ftalphaville.ft.com/2014/12/01/2056222/the-price-of-piracy/

Een grafiek over piraten, die zie ik niet vaak langskomen in de economische blogs. En deze gaat nog niet eens over de verkoopcijfers van de Pirates of the Caribbean…
Niet de grappige/indrukwekkende/irritante/humoristische (doorhalen wat niet van toepassing is) Johnny Depp, die grappend en grollend aan het einde van de film uiteindelijk toch (vaak) met de buit gaat lopen, nee, the real thing. En daar is niets grappigs aan: ontvoering, diefstal, mishandeling; zelfs doden. De kosten worden door ICAP voor 2013 wereldwijd op de $ 3,2 miljard geraamd. Het goede nieuws is dat dat een halvering is ten opzichte van de $ 6,9 miljard die er nog in 2011 voor stond. Het slechte nieuws is dat het een onkruid lijkt te zijn dat zich maar moeilijk laat uitroeien.

Overigens lijken die kosten aan de voorzichtige kant te zijn, want de Wereldbank gaf in april vorig jaar een 216 pagina’s tellend rapport uit waar specifiek gekeken werd naar de kosten van piraterij van Somalië, waar een bedrag van $ 18 miljard (binnen een bandbreedte van $ 12 miljard en $ 24 miljard) berekend werd. Als Somalië al $18 miljard kostte, dan zullen de kosten voor de hele wereld nog wel een stukje hoger hebben gelegen. Bij dit rapport werd trouwens gekeken naar de kosten van (het wegvallen van) handel, en dus niet de directe kosten van gestolen waar, betaalde losgelden etcetera. Ook het wegvallen van toerisme werd in dat rapport beschreven, hoewel dat niet werd meegenomen in het genoemde bedrag van $ 18 miljard.

iYgSzCj_rznjA2hpejH1EcHMKN4_EkTm61i6i6NQS6KUuXPwYdtYxwVq0VqDC0rOqcdCi4eQb_uDYFEtnRCzFAOlPK21sN1DxT3-oUE2JscKP6vCTUjfi3MrrzLwiOs_rVu_nq9qWF0

De grafiek laat de regionale verdeling van het aantal gevallen van piraterij zien. Duidelijk is dat de daling van de kosten samenhangt met het internationaal gecoördineerde beleid dat gevoerd is om de aanvallen rond Somalië en de rode zee in te dammen. Helaas viel de daling van incidenten uit die regio echter samen met een gestage stijging van de gevallen in de Aziatische regio, waarbij met name de wateren rond Maleisië en Indonesië steeds onveiliger zijn geworden. Op een kaart van de wereld ziet het huidige patroon er als volgt uit:

yq913_dTU6Tau-49GW9XhRxW3IdEUqlUHLPzuhWZqrjmB5j7XqIFbeoFavOxbliJQQpWsjktvyxWWkrTY5yqHABBQ2pyor---Pbyen-HsoB_WdwzsA-fO0-JoyfKnZ7Ubu0PBGK41gg

Overigens zijn de eerste en derde grafiek afkomstig van het zeer gewaardeerde Alphaville van de Financial Times. Wellicht een beetje te technisch soms, maar zeker de moeite waard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s