Schuldreductie

http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/economics/oecd-economic-outlook-volume-2014-issue-2_eco_outlook-v2014-2-en#page20

Met enige regelmaat lees ik dat de Europese economie gebukt gaat onder de schuldreductie die consument aan het doorvoeren is. Mocht dat zo zijn, dan doen ze nog niet heel erg hun best, lijkt het wel…

De grafiek van vandaag is afkomstig van de OECD en is geplukt uit hun 96ste OECD Economic Outlook, zoals die vorige week is gepubliceerd. Het hele boekwerk telt een kleine 280 pagina´s en staat boordevol informatie, analyses en grafieken. Heel mooi en compleet, maar net zoals bij de maandelijkse publicatie van de ECB vraag ik me wel altijd af of er iemand is die het hele document überhaupt nog leest. Ik in elk geval niet.

Ik kwam deze keer niet verder dan pagina zeventien, waar ik deze grafiek aantrof. Of eigenlijk grafieken, want het zijn er uiteraard twee. De linker grafiek laat voor huishoudens zien hoe de schuld veranderd is tussen 2007 (blauwe balk) en 2013 (rode balk), de rechter grafiek doet hetzelfde, maar dan voor het bedrijfsleven (exclusief de financiële sector). En dat levert een aantal interessante observaties op.

Bedrijfsleven
Het eerste wat opvalt is hoe saai die rechter grafiek is. De schuld van het bedrijfsleven is op dit moment even hoog als het niveau dat we in 2007 zagen! Al die verhalen dat het Amerikaanse bedrijfsleven zou zwemmen in de liquide middelen, dat het bedrijfsleven de afgelopen jaren aanzienlijke schuldreductie zou hebben doorgevoerd, daar blijkt per saldo verdacht weinig van waar te zijn. Zeker, sommige grote bedrijven zwemmen in het geld, maar kennelijk staan daar voldoende (kleinere) bedrijven tegenover die hun balans niet hebben weten te verbeteren. Daarbij valt vooral het uniforme beeld op: of je het nu over het Amerikaanse bedrijfsleven hebt (sterk herstelde winsten, ongekende hoge marges) of over Europese bedrijven (zwakke winst, al jaren), ten opzicht van 2007 lijkt er bijna niets veranderd te zijn. Verdacht bijna.

Huishoudens
Dan die huishoudens. Hier zien we wel degelijk grote verschillen. De grote winnaar in termen van schuldreductie is Amerika, waar de schuld met naar schatting 15% van het BBP is teruggebracht over deze periode. Die schuldreductie die vaak genoemd wordt als rem voor de Europese economie blijkt per saldo helemaal niet te hebben plaatsgevonden.
Nou weten we uiteraard niet wat er tussen 2007 en 2013 precies heeft plaatsgevonden. Het is best mogelijk dat de schuld in 2007-2009 sterk opliep om vervolgens gestaag weer terug te lopen, bijvoorbeeld. Het neemt echter niet weg dat de schuld van de Europese consumenten ten opzichte van 2007 is gegroeid. Van schuldreductie, of deleveraging zoals het ook wel genoemd wordt, is aan deze kant van de oceaan per saldo helemaal geen sprake geweest. De OECD noemt het dan ook als een punt van zorg voor de Europese groeivooruitzichten…

Dat hebben die Amerikanen wat dat betreft beter aangepakt. Niet doordat men als een gek is gaan sparen, overigens. De sterke daling van de schuld van huishoudens heeft te maken met het feit dat je in de VS van je hypotheekschuld af kan komen, door de sleutel van je woning naar de bank op te sturen. Uiteraard gaat dat ten koste van je oh-zo-belangrijke credit rating, maar desondanks is het een middel geweest dat door veel Amerikanen na het knappen van de huizenmarkt zeepbel is gebruikt. Per saldo wentelt men de schuld dus eigenlijk af op de bankensector.

Maar voordat we nu te optimistisch worden over de Amerikaanse schulden: als percentage van het BBP ligt de Amerikaanse consumptieschuld nog steeds aanzienlijk boven die van Europa (het VK daargelaten). En, niet onbelangrijk, de schuld is daar inmiddels weer aan het oplopen…

jeGS5VtfJSebUkmd3PBd9yI59eZyq83gb2zJ7EjCi2FOFbPKoPa4tgDt_W529sQwGxxHtD5A7pm6QwtN1PZvmiyw1B85kCi4GuJng4eoMzeY0OwcUyhfDhdn_R8X-EONpFTP8txD3hg
http://www.calculatedriskblog.com/2014/11/ny-fed-household-debt-increased-in-q3.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s